Comisioanele interbancare la plata cu cardul, reduse de 5 ori

Sumele achitate in relatia dintre banca platitorului cu cardul si banca comerciantului vor scadea, incepand din luna noiembrie, la 0,2-0,3% fata de actualul nivel, de 1-1,2%. Reducerea comisioanelor interbancare la 0,2% pentru platile cu cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, masura ce se va aplica incepand din luna noiembrie, va duce la cresterea volumului de tranzactii, dar bancile mici vor fi semnificativ afectate, sustin bancherii.

acum 95 luni (26 Apr 2015)

Sumele achitate in relatia dintre banca platitorului cu cardul si banca comerciantului vor scadea, incepand din luna noiembrie, la 0,2-0,3% fata de actualul nivel, de 1-1,2%.

Reducerea comisioanelor interbancare la 0,2% pentru platile cu cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, masura ce se va aplica incepand din luna noiembrie, va duce la cresterea volumului de tranzactii, dar bancile mici vor fi semnificativ afectate, sustin bancherii. Aceste comisioane sunt recuperate de bancile acceptatoare de la comercianti si reprezinta costuri indirecte pe care comerciantii le trec asupra cumparatorilor. "Impactul in ceea ce priveste bancile este universal, fiecare banca emitenta obtinea venituri din acest comision, care se reduce de cinci ori (…) Bancile mici, care sunt doar emitente, vor fi puse intr-o situatie delicata, multe nu vor mai gasi motivatia in sustinerea acestui segment", spune Catalin Cretu, director regional Visa Europe.

La randul sau, presedintele Comisiei de Carduri din cadrul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Septimiu Tulpan, considera ca diferenta de venituri va fi suportata de client in final. Nu vad cum aceasta mutare a unor costuri catre un client va mari utilizarea cardurilor la comercianti, pentru ca la un moment dat aceasta pierdere de venituri trebuie sa fie acoperita de undeva. Un alt efect va fi disparitia unor jucatori mici de pe piata, comasarea unor jucatori de emitere de carduri, diminuandu-se utilizarea cardurilor la comercianti", considera Tulpan.

Plangerile bancilor sunt contraproductive caci bancile din statele dezvoltate pe platile electronice ar putea intra in doi-trei ani pe piata din Romania, doar printr-o notificare, pentru a-si oferi serviciile pe segmentul cardurilor, luand locul institutiilor de credit locale datorita costurilor mai mici, avertizeaza BNR. Activitatea bancii nu este activitate de carduri, ci de prestare de servicii financiare si in bilanturile bancilor nu am vazut sa fie pierd... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro