Comisia SRI din Parlament, controlata de PSD, primeste tot mai multe puteri. Ce risca o persoana care refuza audierea
Acest articol mentioneaza explicit ca refuzul persoanelor chemate la o comisia de ancheta parlamentara de a furniza informatiile solicitate "poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala". Un anumit grad de transparenta a fost solicitat Comisiei SRI de mai multa vreme de societatea civila, dar, acum, posibilitatea de a comunica va fi folosita pentru a transmite anumite mesaje in concordanta cu misiunea deja fixata de Liviu Dragnea. Claudiu Manda este nemultumit de raspunsul primit de la SRI in cazul "Sufrageria", intrucat nu ar fi justificat caracterul de informatie clasificata si "este anormal ca SRI sa nu stie ce fac ofiterii sai".
Tinta principala este sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, care poate fi obligata sa se prezinte la audieri.
Persoanele chemate la audieri de catre Comisia pentru controlul SRI vor fi obligate sa se prezinte, potrivit unei modificari a regulamentului care reglementeaza functionarea acestui for. Noua hotarare a fost adoptata, ieri, de plenul reunit al Parlamentului cu 226 de voturi "pentru", 43 impotriva si doua abtineri.
Presedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda (PSD) a spus ca nu sunt prevazute penalizari pentru cei care nu se prezinta la audieri. Insa, documentul votat ieri de parlamentari mentioneaza ca pentru cei chemati la audieri se aplica dispozitiile din Regulamentul Parlamentului, si anume articolul 9. Acest articol mentioneaza explicit ca refuzul persoanelor chemate la o comisia de ancheta parlamentara de a furniza informatiile solicitate "poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala".
Decizia modificarii regulilor a venit dupa ce fostul ofiter SRI Daniel Dragomir a prezentat Comisiei SRI o lista cu 65 de persoane care ar trebui audiate - 11 persoane din presa, 15 din politica, 11 ofiteri si fosti ofiteri SRI si 13 oameni de afaceri.
Pentru unii politicieni, nu a fost nevoie de instituirea vreunei obligatii pentru a se prezenta in fata comisiei conduse de Claudiu Manda. Manda a precizat ca aceasta modificare vine in urma sesizarii fostului ofiter SRI, Daniel Dragomir, care l-a acuzat pe liberalul Cezar Preda, membru al Comisiei SRI, ca a facut publice informatii din lucrarile comisiei care ar avea caracter clasificat.
"In sensul ca, daca nu facem referiri la informatii cu caracter secret, strict secret, secret de serviciu sau secret de stat, sunt lucruri pe care le putem dezvolta, comunica, in cadrul comisiei si sunt lucruri pe care le putem comunica inclusiv public", a explicat Manda. Un anumit grad de transpare... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro