Comisia Europeana, interesata de sprijinirea clusterelor romanesti

Evenimentul va aduce impreuna decidenti europeni si nationali in politica de clustere, autoritati publice, institutii financiare, asociatii de sprijin si de management pentru structurile de tip cluster, dar si membri ai clusterelor - companii, universitati, institute de cercetare, autoritati publice. Printre temele de discutii se afla rolul clusterelor in generarea unor modele inovative de business, finantarea mediului de afaceri si produsele de finantare dedicate clustelor, transferul tehnologic - oportunitate de dezvoltare a afacerii, dar si exportul.

acum 78 luni (28 May 2015)

Unele dintre cele mai performante clustere, precum Agro Transilvania, au obtinut deja certificarea de bronz. Ei vad in aceste asociatii, care grupeaza companii, autoritati locale, universitati si institute de cercetare drept una dintre cele mai potrivite formule care permit actorilor economici din Uniunea Europeana sa reziste si sa performeze pe piata globala. De asemenea, ei privesc clusterele drept un mediu foarte potrivit pentru realizarea transferului tehnologic si pentru incurajarea cercetarii stiintifice care poate duce la dezvoltarea unor ramuri economice importante.

Clusterele din Romania se bucura de un interes aparte, dupa ce unele dintre ele, cum ar fi clusterul AgroTransilvania, au reusit sa obtina certificarea de bronz din partea Comisiei Europene, document care arata ca aceste asociatii se afla pe drumul potrivit pentru a deveni actori economici relevati la nivel global. Interesul Comisiei Europene este aratat de faptul ca unul dintre cei mai buni experti din Uniunea Europeana, Marek Przeor, director al Sectorului de Dezvoltare Inteligenta, din cadrul Departamentului pentru Politici Regionale a Comisiei Europene va fi invitatul special al Conferintei "Clusterele - Modele inedite de business", ce va avea loc la Cluj-Napoca, in 4-5 iunie 2015. Marek Przeor s-a alaturat Comisiei Europene in ianuarie 2004 ca ofiter de politici din cadrul DG ENTR, unde a lucrat cinci ani la propunerile legislative in domeniul schimbarilor climatice, mediu, energie si transport.

Evenimentul "Clusterele - Modele inedite de business" este organizat la Cluj-Napoca de AgroTransilvania Cluster, Cluster Mobilier Transilvan, iTechSylvania Cluster si Cluj IT, in colaborare cu Asociatia Clusterelor din Romania "CLUSTERO". Evenimentul va aduce impreuna decidenti europeni si nationali in politica de clustere, autoritati publice, institutii financiare, asociatii de sprijin si de management pentru structurile de tip cluster, dar si membri ai clusterelor - companii, univ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro