Comisia Europeana incepe vanatoarea companiilor care produc alimente pentru Est, la standarde mai proaste

Comisia Europeana incepe vanatoarea companiilor care produc alimente pentru Est, la standarde mai proaste

Concret, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, cu sprijinul statelor membre si mai multe organizatii interesate, finalizeaza o metodologie comuna de testare si va coordona o campanie de verificare concentrata asupra produselor alimentare. Concret, analizele comparative realizate de autoritatile de la Bucuresti au identificat 9 din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ in Romania si in cateva tari din UE.

acum 16 luni (17 Apr 2018)

Concret, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, cu sprijinul statelor membre si mai multe organizatii interesate, finalizeaza o metodologie comuna de testare si va coordona o campanie de verificare concentrata asupra produselor alimentare. Aceste controale vin dupa ce Comisia a pus la punct un regulament care sanctioneaza dur producatorii care scot aceleasi produse, dar la calitati diferite pe pietele din Est fata de cele din Vest. E nevoie si de standarde nationale Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), crede insa ca lucrurile nu vor progresa atat de rapid fiind necesare, in primul rand, modificari legislative in toate tarile membre pentru ca, dupa constatarea abaterilor, sa fie posibila aplicarea de sanctiuni. Altfel lucrurile vor trena ani de zile cum a fost in cazul adoptarii de catre companiile de telefonie mobila a tarifelor unice la convorbirile in UE", este de parere expertul. Presedintele FNSIA mai crede ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa se gandesca serios sa impuna si producatorilor romani un standard national pentru ca in lipsa acestuia avem pe piata teoretic acelasi produse, dar la calitati total diferite. "Daca am avea un standard national nu am mai avea, de exemplu, Salam de Sibiu care are numai urme de carne. Producatorul respectiv isi va putea vinde marfa, dar nu cu denumirea de Salam de Sibiu pentru ca nu respecta standardul", mai spune Dragos Frumosu. Concret, analizele comparative realizate de autoritatile de la Bucuresti au identificat 9 din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ in Romania si in cateva tari din UE. "Au fost prelevate 29 de probe din tari europene si, simultan, 29 de probe identice din magazinele romanesti, sortimente din categoriile lactate, carne, peste si ciocolata. Dintre acestea, noua produse au prezentat unele diferente din punct de vedere al continutului de grasimi si proteine", au precizat oficialii Mi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro