Comisia Europeana: Guvernul vrea sa reduca transferurile la Pilonul II, in mod pripit, numai pentru a reduce deficitul pe termen scurt
Ultima declaratie a oficialilor romani pe tema Pilonului II de pensii a fost data luni de vicepremierul Marcel Ciolacu, care a aratat ca viramentele din fondul de pensii publice catre fondurile private de pensii obligatorii ar putea fi corelate cu rata de plata a contributiilor de asigurari sociale, astfel incat statul sa nu mai vireze integral contributiile la fondurile administrate, ci o parte mai mica din acestea.
Potrivit Comisiei Europene, autoritatile iau in considerare sa reduca transferurile contributiilor sociale catre Pilonul II de pensii, care in prezent se ridica la 0,8% din PIB, anual. Cu toate acestea, castigul fiscal s-ar disipa pe termen lung, in conditile in care contributiile sociale deturnate de la Pilonul II ar fi insotite de o obligatie de a plati in viitor pensiile pentru limita de varsta", atentioneaza Comisia in raport. Totodata, institutia sustine ca o astfel de masura ar putea avea implicatii negative pentru viabilitatea sistemului de pensii si pentru dezvoltarea pietelor de capital.
Comisia sustine ca misiunea sa a avertizat impotriva "schimbarii atat de profunde a sistemului de pensii, intr-un mod pripit, fara o analiza adecvata, numai pentru a reduce deficitul pe termen scurt".
Ultima declaratie a oficialilor romani pe tema Pilonului II de pensii a fost data luni de vicepremierul Marcel Ciolacu, care a aratat ca viramentele din fondul de pensii publice catre fondurile private de pensii obligatorii ar putea fi corelate cu rata de plata a contributiilor de asigurari sociale, astfel incat statul sa nu mai vireze integral contributiile la fondurile administrate, ci o parte mai mica din acestea. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro