Comisia Europeana avertizeaza Bucurestiul in privinta "pericolului" modificarilor "aduse legii justitiei si codurilor penale"

Comisia Europeana avertizeaza Bucurestiul in privinta

"Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania (...) Comisia avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legii justitiei, codurilor penale si legilor privind conflictul de interese si coruptia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independentei sistemului judiciar si de combatere a coruptiei", subliniaza Juncker si Timmermans in document.

acum 32 luni (24 Jan 2018)

"Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania (...) Comisia avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legii justitiei, codurilor penale si legilor privind conflictul de interese si coruptia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independentei sistemului judiciar si de combatere a coruptiei", subliniaza Juncker si Timmermans in document. Aceastia noteza ca o conditie esentiala pentru a putea renunta treptat la mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) este ca progresele realizate pana acum in cadrul acestuia sa fie ireversibile. De asemenea, Comisia a precizat ca un proces in care independenta sistemului judiciar si punctul de vedere al acestuia sunt apreciate si luate in considerare in mod corespunzator si in care se tine seama de avizul Comisiei de la Venetia reprezinta o conditie prealabila pentru sustenabilitatea reformelor si este un element important in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor de referinta stabilite prin mecanismul de cooperare si de verificare", se noteaza in declaratia comuna. Analistul politic Ioan Stanomir considera ca declaratia comuna sosita de la Comisia Europeana este "in mod evident o reactie vis-a-vis de toate actiunile actualei coalitii aflate la guvernare care submineaza statul de drept in Romania. Ce risca Romania In Romania vor fi mai putini bani de investitii, poate chiar si de furat George Ripa Analist politic "Liderii europeni se simt astazi tradati de politicienii de la Bucuresti. "Sunt convins ca liderii PSD-ALDE stiu ca oficialii europeni vad lucrurile exact asa cum sunt, dar asta nu inseamna ca vor da inapoi, pentru ca simt ca sunt foarte aproape de crearea unui sistem legislativ prietenos cu faptele de coruptie. In acest moment exista doua riscuri pentru Romania: suspendarea dreptului de vot pentru incalcarea statului de drept si posibila legare a fondurilor europene de situatia statului de drept. In Romania vor fi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro