Comenzile la export au scazut, semn ca economia zonei euro nu da semne de revigorare

Industria bunurilor de capital a inregistrat cea mai mare reducere a comenzilor noi in iulie fata de luna anterioara, semn ca exporturile sunt in scadere. Ce spune statistica Cifra de afaceri din industrie, pe total piata interna si externa, a crescut in iulie, in termeni nominali, cu 2,7% fata de iunie si cu 4,4% comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, la sapte luni avansul ajungand la 9,9%, evolutie sustinuta in principal de industria prelucratoare.

acum 118 luni (9 Sep 2014)

Industria bunurilor de capital a inregistrat cea mai mare reducere a comenzilor noi in iulie fata de luna anterioara, semn ca exporturile sunt in scadere. Datele INS arata ca cifra de afaceri din industrie a crescut, in vreme ce numarul comenzilor noi a scazut.

"Semnalul ingrijorator este dat de scaderea inregistrata in industria bunurilor de capital care este relationata cu diminuarea comenzilor la export. De exemplu, producatorul de vagoane de la Arad castiga licitatiile in strainatate, dar nu si in Romania.

"In Romania caietele de sarcini sunt scrise cu dedicatie pentru cei care se doreste sa devina furnizorii tarii si de unde, probabil, vin comisioanele. Sunt clasice licitatiile pentru achizitionarea garniturilor de metrou, tramvai sau vagoane de cale ferata. Acesta arata ca deficitul balantei comerciale a Romaniei este in crestere: "Anul trecut am reusit sa-l reducem la 5 miliarde de euro, de la 10 miliarde cat a fost in timpul crizei.

Din datele INS rezulta ca afacerile din industrie au crescut in iulie cu 2,7% fata de luna anterioara, iar comenzile noi au scazut cu 4,9%. Parvan spune ca una dintre industriile care a inregistrat scaderi importante fata de anul trecut este cea auto, compania Renault avand un plus de comenzi doar pentru fabricile din Maroc. De asemenea, productia Ford a oscilat, compania oprind productia de cateva ori.

Ce spune statistica

Cifra de afaceri din industrie, pe total piata interna si externa, a crescut in iulie, in termeni nominali, cu 2,7% fata de iunie si cu 4,4% comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, la sapte luni avansul ajungand la 9,9%, evolutie sustinuta in principal de industria prelucratoare.

In iulie, comparativ cu luna precedenta, afacerile din industria prelucratoare s-au majorat pe total cu 3,3%, iar industria extractiva a scazut cu 13,5%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de uz curent (+5,9%), in ind... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro