COMENTARIU. Hamlet si UE: To Brexit or not to Brexit (I)
Dar, in politica mai ales exista nuante, nu numai alb si negru, si este indicat sa privesti la cauze si la viitor, adica sa vezi mai departe de lungul nasului. Franta este mai mult patria socialismului, utopismului, a egalitarismului si a celorlalte excese de stanga, idei care au dus la moartea a milioane de oameni si la stagnare economica, sociala si intelectuala. Poate ar fi bine ca actualii lideri occidentali sa lase tiparele si miturile europene rasuflate si sa se inspire putin din ideile si actiunile "Doamnei de fier".
In ultimele doua luni, scena politica europeana a fost zguduita si de referendumul cu privire la Brexit. Pe langa socul mediatic si politic produs, la fel ca si in cazul Poloniei, tapul ispasitor este unul singur, iar Uniunea Europeana bineinteles ca nu greseste niciodata. La fel s-a intamplat si la noi, majoritatea vorbitorilor preluand puncte de vedere franceze, germane sau poate chiar rusesti. Aceasta realitate nu trebuie sa ne mire, deoarece elitele noastre in ultimii 200 de ani si-au ales ca model Franta republicana si atee (si nici nu se putea altfel). Dar, in politica mai ales exista nuante, nu numai alb si negru, si este indicat sa privesti la cauze si la viitor, adica sa vezi mai departe de lungul nasului.
Ceea ce diferentiaza in mod esential sistemul institutional si politic britanic fata de cele europene este prezenta cutumei juridice si a precedentului judecatoresc printre izvoarele principale ale dreptului. Magna Charta Libertatum din 1216 nu poate fi considerata o constitutie, desi este baza sistemului politic si juridic britanic.
Ca unul din efectele Magnei Charta, Marea Britanie poate fi considerata patria parlamentarismului clasic si a liberalismului, politic si economic. Franta este mai mult patria socialismului, utopismului, a egalitarismului si a celorlalte excese de stanga, idei care au dus la moartea a milioane de oameni si la stagnare economica, sociala si intelectuala.
O dovada in acest sens este si comparatia intre Revolutia engleza de la 1649 si cea franceza de la 1789. Revolutia engleza a fost o revolutie moderata si parlamentara, indreptata impotriva absolutismului monarhic, pe cand Revolutia Franceza a inlocuit absolutismul monarhic cu absolutismul gloatelor neinstruite si al elementelor declasate ale societatii, prefigurand Revolutia Bolsevica din 1917.
Explicatia acestui fapt este ca monarhia britanica si nobilimea britanica au fost mai liberale si mai pragmatice in mentalitate. Monarhia constitution... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro