Comedia negocierilor la Minsk. Putin castiga timp la masa tratativelor, militarii rusi se indreapta spre Mariupol

Acordul de la Minsk, "o smecherie care ii va permite lui Putin sa castige timp si care va mai slabi si mai mult Kievul" "Un acord bizar deci, un Minsk 2, care seamana foarte mult cu precedentul sau: Minsk 1, semnat in septembrie 2014, la care ucrainenii au aderat, nu de buna voie nici atunci, ci la presiunea Occidentalilor", scrie Iulia Badea-Gueritee, jurnalist roman stabilit la Paris, pe blogul sau de pe adevarul.ro. Probabil ca fara a fi o coincidenta, anunturile de la Minsk au venit in acelasi timp cu vestile ca FMI va acorda un pachet de 17,5 miliarde de dolari Ucrainei aproape falimentare - acesta fiind doar o parte dintr-un program de finantare de 40 de miliarde de dolari, intins pe patru ani.

acum 104 luni (12 Feb 2015)

S-au reunit, intr-un moment de criza internationala acuta, trei lideri puternici dedicati pacii mondiale. Au iesit dupa 17 ore de negocieri la sange in spatele usilor inchise ale palatului prezidential din Minsk, aratand obositi, mototoliti si nesatisfacuti. A venit Angela Merkel, in emblematicul costum de pantaloni, si arata pur si simplu extenuata dupa inca o noapte alba. Era acolo si Francois Hollande, intr-un costum cu jacheta remarcabil doar prin cat de prost ii vine si care abia putea fi incheiat peste burta lui proeminenta. In fotografiile de grup, arata precum un chelner de vinuri prins din greseala in poza.

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, si gazda summitului, Alexander Lukasenko, au completat lista de la Minsk. Pentru un om caruia ceilalti i-o trag pe toate partile, Porosenko a reusit sa arate remarcabil de rumen - un mare urs de plus care incearca sa faca cat mai bine o treaba proasta. Lukasenko arata ca intotdeauna - ca un gardian de lagar, o imagine potrivita bilantului ingrozitor pe care-l are regimul sau in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului. Acordul de la Minsk, "o smecherie care ii va permite lui Putin sa castige timp si care va mai slabi si mai mult Kievul"

"Un acord bizar deci, un Minsk 2, care seamana foarte mult cu precedentul sau: Minsk 1, semnat in septembrie 2014, la care ucrainenii au aderat, nu de buna voie nici atunci, ci la presiunea Occidentalilor", scrie Iulia Badea-Gueritee, jurnalist roman stabilit la Paris, pe blogul sau de pe adevarul.ro. Toti liderii au fost de acord cu un armistitiu, care va intra in vigoare sambata, la miezul noptii. Putin a spus ca ambele parti vor retrage armamentul greu si artileria din zona de conflict in urmatoarele ore. "Am plecat de la premisa ca toate partile vor arata retinere in viitorul apropiat, inainte de a incepe armistitiul", a spus Putin. Dincolo de aceste intelegeri limitate, multe alte puncte-cheie se pare ca au ramas nerezolvate sau inca in discut... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro