Comandorul american de origine romana care a distrus sase avioane japoneze in opt minute. I se spunea "Indestructibilul"

Pana la mijlocul lunii iunie avea la activ 12 avioane inamice doborate, la timpul respectiv acesta fiind un record al aviatorilor aflati pe navele de lupta ale SUA Ziua in care Vraciu a repurtat cel mai mare succes ca pilot a fost in timpul primei Batalii din Marea Filipinelor, zi cunoscuta de asemenea si ca "Marea vanatoare de curcani din insulele Mariane" din data de 19 iunie. Ziarul scria ca Vraciu a ramas, pana in ultimele clipe, un om modest si ca, atunci cand isi amintea de razboi, spunea ca principalele motivatii care l-au manat in lupta au fost dorinta de razbunare fata de atacul japonezilor de la Pearl Harbor si fata de moartea comandorului O'Hare, cel care ii fusese mentor.

acum 31 luni (4 Nov 2017)

Fiu al unor imigranti romani, Alexander Vraciu s-a nascut in partea estica a orasului Chicago, unde a existat o comunitatea mare de romani intre anii 1900 si 1950. La sfarsitul lunii martie 1943 a fost mutat la Escadrila de avioane de vanatoare (VF-6), sub comanda lt.comandor Edward "Butch" O'Hare, primul "as" al Marinei SUA. O'Hare a coborat sub nori pentru a ataca un Mitsubishi Zero japonez, Vraciu pierzandu-l, dar s-a angajat in urmarirea unui al doilea avion de vanatoare Zero spre Wake Island, unde avionul japonez a aterizat. Un exemplu era ca inainte de a te angaja intr-un atac cu foc de mitraliera sa-ti rasucesti bine capul jur-imprejur pentru a te asigura ca nu esti urmarit de vreun avion de vanatoare inamic". Ulterior, escadronul de avioane de vanatoare din care facea parte si pilotul d eorigine romana s-a transferat la bordul portavionului USS Intrepid, poreclit "Cel rau" datorita reputatiei sale de a aduce ghinion. De aici, Vraciu a inceput sa doboare mai multe avioane inamice intr-o singura zi: trei avioane de bombardament "Betty" la 29 ianuarie 1944 si patru avioane de vanatoare deasupra atolului Truk in 17 februarie 1944. In pofida faptului ca avea oportunitatea de a fi retras temporar din activitate in SUA, Vraciu a cerut sa fie trimis in lupta si astfel a fost mutat impreuna cu escadrila VF-16 pe on USS Lexington. Pana la mijlocul lunii iunie avea la activ 12 avioane inamice doborate, la timpul respectiv acesta fiind un record al aviatorilor aflati pe navele de lupta ale SUA Ziua in care Vraciu a repurtat cel mai mare succes ca pilot a fost in timpul primei Batalii din Marea Filipinelor, zi cunoscuta de asemenea si ca "Marea vanatoare de curcani din insulele Mariane" din data de 19 iunie. In ciuda faptului ca compresorul de supraalimentare s-a defectat, Vraciu a interceptat o formatiune de bombardiere in picaj japoneze, distrugand sase dintre ele doar in opt minute. Dupa ce Vraciu a aterizat, responsabilul care se ocupa cu logistica militara de pe por... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro