Colegii vamesilor prinsi cu mii de euro jura ca in vama nu s-a luat spaga de la calatori: "Nu suntem golani!". Judecator: "Ii serveati cu cafea?"

Colegii vamesilor prinsi cu mii de euro jura ca in vama nu s-a luat spaga de la calatori:

Nu mai putin de 10 vamesi de la Vama Albita, au fost audiati luni la Tribunalul Vaslui, in calitate de martor, in dosarul in care 21 de colegi sunt judecati pentru luare de mita si constituire de grup infractional organizat. Timp de mai bine de patru ore, inspectorii vamali de la Albita au incercat sa demonteze mitul spagii in vami, sustinand in sala de judecata ca nu au auzit vreodata la la Punctul Vamal Albita sa fie pretinse sume de bani sau alte foloase de la cei care tranziteaza frontiera. Povestea "Lotul Albita II" Cei 21 de vamesii de la Albita au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie in decembrie 2010, sub acuzatia de dare de mita si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

acum 51 luni (12 Jan 2016)

Nu mai putin de 10 vamesi de la Vama Albita, au fost audiati luni la Tribunalul Vaslui, in calitate de martor, in dosarul in care 21 de colegi sunt judecati pentru luare de mita si constituire de grup infractional organizat.

Audiat prin videoconferinta, martorul cu identitatea protejata a declarat judecatorilor ca pe toata durata mandatului in care a fost autorizat de DNA sa poarte tehnica de interceptare nu a dat niciodata mita cand a tranzitat frontiera, pentru ca nu i s-a cerut. Colegul sau, in schimb, ar fi fost conditionat de vamesi in mai multe randuri sa ofere diverse sume de bani pentru a scapa de controalele amanuntite. La multe dintre intrebarile punctuale ale avocatilor celor 21 de vamesi, investigatorul a declarat ca "nu isi mai aminteste", invocand trecerea timpului de la comiterea respectivelor fapte, aproximativ trei ani. Timp de mai bine de patru ore, inspectorii vamali de la Albita au incercat sa demonteze mitul spagii in vami, sustinand in sala de judecata ca nu au auzit vreodata la la Punctul Vamal Albita sa fie pretinse sume de bani sau alte foloase de la cei care tranziteaza frontiera.

Vamesii Gabriel Zugravu, Gabriel Oancea, Cristina Hurdubaie, Gabriel Hurdubaie, Lucian Matei, Eugen Salavastru, Radu Veiber, Beby Sofronie, dar si comisionarii vamali Daniel Ciubotaru si Gabriel Branici au declarat sub puterea juramantului ca Albita este o vama incoruptibila, unde nu s-a perceput spaga de la calatori si unde niciodata nu s-au colectat spagi pentru a fi impartit ierarhic, in functie de gradul fiecaruia, asa cum sustine DNA.

"Nu au fost niciodata situatii cand persoanele care tranzitau frontiera sa lase bani, cafea sau diverse atentii", a declarat seful de tura Gabriel Hurdubaie.

Vamesul Beby, spectacol in sala de judecata

Pe parcursul audierilor, vamesii audiati in calitate de martor au respectat solemnitatea sedintei de judecat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro