Colapsul politicii externe a lui Barack Obama in Orientul Mijlociu

Colapsul politicii externe a lui Barack Obama in Orientul Mijlociu

Liderul de la Washington spunea in urma cu doua saptamani ca doreste sa reduca problema Statului Islamic din Orientul Mijlociu la una care sa poata fi "gestionata", fara sa ofere alte detalii. Desi declaratia senatorului republican poate fi considerata drept una prea dura, nedemna de politica externa a unei tari, evenimentele recente, fie ca vrem sau nu, ne arata ca lipsa interventiei poate fi extrem de costitisitoare.

acum 69 luni (7 Sep 2014)

Liderul de la Washington spunea in urma cu doua saptamani ca doreste sa reduca problema Statului Islamic din Orientul Mijlociu la una care sa poata fi "gestionata", fara sa ofere alte detalii.

Acest lucru poate insemna, noteaza site-ul Politico.com, mai putine decapitari, o reorganizare teritoriala mai restransa a Statului Islamic in Irak si Siria sau un ritm de recrutare mai lent a noilor militanti din Vest.

Desi atrocitatile extremistilor musulmani i-au scandalizat pe toti oamenii din anturajul presedintelui, Barack Obama spunea de curand despre Statul Islamic ca acesta "trebuie retrogradat pana la punctul in care nu mai reprezinta o amenintare".

Altfel spus, scrie Politico.com, liderul de la Casa Alba doreste ca organizatia terorista sa poata fi gestionata in liniste, departe de ochii publicului.

Strategia de pana acum a lui Barack Obama cuprindea atacuri asupra bazelor militare detinute de Statul Islamic.

Publicatia Politico.com aminteste de asemenea si de cateva declaratii ale senatorului republican John McCain, potrivit carora fortele armate ale Statelor Unite sunt fortate sa revina in Irak.

"Daca in Vietnam puteam pleca, fara sa avem alte probleme, cand vine vorba de Orientul Mijlociu, consecintele neinterventiei vor fi ridicate.

Desi declaratia senatorului republican poate fi considerata drept una prea dura, nedemna de politica externa a unei tari, evenimentele recente, fie ca vrem sau nu, ne arata ca lipsa interventiei poate fi extrem de costitisitoare. Acest lucru s-a tradus prin circa 200.000 de oameni care au murit si prin alte 10 milioane care au fost fortate sa isi paraseasca locurile natale, mai scrie site-ul Politico.com. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro