Codul Penal: PSD face un pas inapoi, dar nu se preda. Liderii partidului fac demersuri in continuare pentru schimarea legilor care vizeaza DNA sau ANI

Ordonanta de urgenta 13 introducea o serie de modificari ale Codului Penal care au provocat controverse, inculsiv un prag de 200.000 de lei pentru incriminarea abuzului in serviciu. Insa, el a sugerat ca legea poate fi atacata de aceleasi persoane care au atacat la CCR ordonanta 14 (este vorba de oameni care au ridicat exceptii de neconstitutionalitate in procese de abuz in serviciu). Promisiuni pentru alesii locali Presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, ieri, la o reuniune a primarilor de comune, ca distinctia dintre legalitate si oportunitate va fi definita, "indiferent de presiuni", in Parlament, pentru ca administratia publica trebuie sa iasa "din aceasta stare de paralizie, cu functionari carora le este frica sa semneze".

acum 55 luni (21 Feb 2017)

Ordonanta 13 a fost respinsa, ieri, de plenul Senatului.

Plenul Senatului a adoptat cu 110 voturi pentru, 9 abtineri si un vot impotriva proiectul de lege de respingere a OUG 13/2017, prin care s-au adus mai multe modificari Codului Penal.

Inainte de vot, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a criticat proiectul de lege de respingere a OUG 13/2017, despre care a spus ca este "o premiera absoluta" - sa se voteze respingerea unei ordonante deja abrogata.

Tariceanu a parasit sala anuntand ca nu poate sa voteze respingerea ordonantei 13, rugandu-si colegii din ALDE sa procedeze cum cred de cuviinta. Cei de la PMP au anuntat ca se vor abtine de la vot.

Anterior votului din plen, legea de respingere a ordonantei de urgenta 13, prin care au fost modificate codurile penale, a primit raport de aprobare, ieri, din partea Comisiei juridice a Senatului.

Ordonanta de urgenta 13 introducea o serie de modificari ale Codului Penal care au provocat controverse, inculsiv un prag de 200.000 de lei pentru incriminarea abuzului in serviciu.

PSD paseaza raspunderea

Tot ieri, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avut nevoie de doar trei minute pentru a abroba ordonanta de urgenta 14, prin care a fost abroagata ordonanta de urgenta 13. Ordonanta 14/2017 a fost adoptata de Senat, iar Camera Deputatilor este decizionala in acest caz

La finalul dezbaterilor, seful Comisiei juridice, Eugen Nicolicea (PSD) a opiniat ca de acum incolo raspunderea nu va mai apartine PSD, intrucat Comisia Juridica a votat o solutie propusa de opozitie - respingerea ordonantei 13, in paralel cu aprobarea ordonantei 14.

"Si legea de respingere (a OUG 13 -n.r.) ar putea fi declarata neconstitutionala, asa cum a mai fost declarata o astfel de lege", a comentat Nicolicea, ceea ce ar insemna ca s-ar deschide o portita pentru revenirea la ordonanta 13. Insa, el a sugerat ca legea poate fi atacata de aceleasi persoane care au a... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro