Codul electoral: Temele fierbinti, ingropate in declaratii de intentie

Presedintele PC, Daniel Constantin, a sustinut revenirea la sistemul de vot pe lista in cazul parlamentarilor, finantarea de la bugetul de stat a campaniilor, avand o pozitie evaziva fata de un Parlament cu 300 de alesi. Ce propun principalele partide: PSD Revizuirea Constitutiei la pachet cu Legea electorala 424 de parlamentari Schimbarea Legii finantarii partidelor Alegerea primarilor intr-un tur AEP sa organizeze alegerile din strainatate Imunitate: modificarea Regulamentului PNL Finalizarea legislatiei electorale pana pe 5 mai Reducerea numarului de parlamentari, sistem mixt Finantarea campaniilor de la bugetul de stat Alegerea primarilor si sefilor de CJ in doua tururi Vot prin corespondenta pentru diaspora Vot pentru imunitate in 48 de ore

acum 109 luni (29 Jan 2015)

Dupa un consens rapid pe tema cheltuielilor pentru aparare, inregistrat acum doua saptamani, presedintele Klaus Iohannis nu a avut acelasi succes in ceea ce priveste legile electorale si imunitatea parlamentara, lovindu-se de interesele divergente ale partidelor.

In timp ce PSD a avansat o propunere de cuplare a modificarii legislatiei electorale cu modificarea Constitutiei, liberalii sustin ca modificarea legii fundamentale ar intarzia procesul de discutare a reglementarilor electorale. Social-democratii s-au ferit sa avanseze vreun termen pentru finalizarea planului propus de ei, in timp ce PNL-istii au propus ca legislatia electorala sa fie o prioritate si au avansat ca dead-line data de 5 mai. Nu este clar nici cum vor fi finantate campaniile electorale, dupa ce PNL a avansat o varianta maximala, privind suportarea cheltuielilor de catre bugetul de stat, dar social-democratii sunt rezervati.

PSD promite, la modul general, schimbarea regulamentelor parlamentare, in timp ce liberalii cer, in mod expres, ca orice solicitare a DNA sa fie votata in termen de 48 de ore. Pe de alta parte, toate partidele vorbesc de reducerea numarului de parlamentari, dar ocolesc respectarea referendumului din 2009, cand alegatorii s-au pronuntat in favoarea unui numar de 300 de alesi.

Ponta se fereste de "detalii"

Astfel, la discutiile cu presedintele Iohannis, premierul Victor Ponta a propus reluarea activitatii comisiei pentru revizuirea Constitutiei si a acceptat ca ordinea de zi a comisiei pentru Codul electoral sa fie suplimentata cu Legea finantarii partidelor politice. Insa propunerea concreta a PSD vizeaza peste 400 de parlamentari: 300 de deputati, 100-110 senatori, 18 reprezentanti ai minoritatilor, plus sase reprezentanti ai diasporei. Ponta a propus, de asemenea, ca organizarea alegerilor din strainatate sa fie transferata de la MAE la AEP dupa ce zeci de mii de romani din strainatate nu au reusit sa isi exprime optiunea pentru... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro