Codrin Tocut, studentul la Medicina cu scrisoarea dura pentru statul roman: "Ma pregatesc sa plec din tara, dar cu speranta ca niciodata nu va fi nevoie"

Codrin Tocut, studentul la Medicina cu scrisoarea dura pentru statul roman:

Cred ca orice schimbare nu vine pur si simplu asa ci vine cu timp, si avem nevoie de oameni care sa creada in niste valori, sa vina cu pasiune si sa vrea sa imbunatateasca sistemul", adauga Codrin. "Ma zbat sa incerc sa schimb ceva, eu intr-adevar ma pregatesc sa plec dar cu speranta ca niciodata nu va fi nevoie, si probabil ca asa sunt multi, e trist sa lasi in urma familia, pamantul si oamenii si sa pleci printre straini, e foarte trist", adauga Codrin.

acum 62 luni (14 Aug 2015)

"Mie mi-a placut medicina, pur si simplu, e o chemare", spune Codrin despre cariera pe care si-a ales-o din convingere, iar pasiunea pentru ceea ce face este cea care, spune el, il motiveaza sa lupte si sa incerce sa schimbe ceva. E foarte constient ca problemele sistemului pornesc de sus, de la cei care elaboreaza si implementeaza politicile de sanatate, indiferent de orientarea lor politica. "Problema e de sus, avem nevoie de un procent din produsul intern brut mai mare pentru sanatate si este o problema lipsa de profesionisti in conducere nu numai in acest domeniu", spune Codrin. Nu cred ca stiti cam cat costa o carte originala, sa nu va imaginati ca studentii la Medicina mai au biblioteci din acelea frumoase - nu, noi avem teancuri de xeroxuri. Sa nu mai vorbim de faptul ca dupa o garda de 24 de ore in spital a doua zi esti la lucru, nu pleci din spital, va imaginati cat de bine iti faci meseria dupa 30 si ceva de ore de nedormit. Spitalele in orasele mari sunt decente, dar daca te duci putin mai spre periferia judetelor si spre orasele mai putin populate, acolo nu ai cu ce sa lucrezi, de multe ori poti doar sa-l trimiti la un spital mai mare, cam atat ", adauga tanarul. Despre nevoia de schimbare Inca sub impactul reactiilor starnite de scrisoarea sa, Codrin spune ca lucrurile pot fi schimbate, inclusiv in Romania, daca oamenilor cu adevarat valorosi li se da sansa sa faca asta. "Sper sa nu raman cu un gust amar dupa toata nebunia asta si sa nu mai am curajul sa tintesc sus, sper sa nu fiu descurajat. Romania are nevoie de valori, are nevoie de moralitate si de oameni care sa creada in asa ceva si sa se duca si sa schimbe. In momentul actual e foarte greu pentru ca a prins radacini coruptia in tara asta, dar eu cred ca cu un numar suficient de mare de oameni implicati si care cred in ceva cu adevarat se poate produce schimbarea. Cred ca orice schimbare nu vine pur si simplu asa ci vine cu timp, si avem nevoie de oameni care sa creada in niste valori, sa vina c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro