Cod galben de canicula. 13 persoane au murit din cauza caldurii

Cod galben de canicula. 13 persoane au murit din cauza caldurii

Sfaturi pentru perioada canicularaIn perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 si 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. De asemenea, sunt necesare tinutele adecvate perioadei de canicula: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise si sunt de evitat activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie.

acum 67 luni (24 Jun 2016)

De altfel, vineri si sambata este in vigoare o atentionare de Cod galben de canicula, emisa pentru vestul si sudul tarii. Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) precizeaza ca in Banat, Crisana, Maramures, sudul Olteniei si al Munteniei si pe arii restranse in celelalte regiuni, vremea se va mentine caniculara. Se vor inregistra temperaturi maxime frecvent in jur de 35 de grade, iar noaptea vor fi valori minime ce nu vor scadea sub 20 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatura - umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. "Indeosebi in zonele montane si submontane instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata si, mai ales dupa-amiaza si seara, vor fi averse torentiale, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat grindina", potrivit specialistilor.

Sfaturi pentru perioada canicularaIn perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 si 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa. Potrivit medicilor, trebuie evitat consumul de alcool, dat fiind faptul ca favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. De asemenea, sunt necesare tinutele adecvate perioadei de canicula: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise si sunt de evitat activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie. Sfaturi pentru soferi Ca urmare a emiterii avertizarii de Cod galben de canicula, Brigada Rutiera recomanda soferilor: sa foloseasca sistemele de climatizare;sa se asigure ca presiunea din pneuri este cea recomandata pentru sezonul cald;sa ev... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro