Cobotii, viitorul muncii automatizate?

Cobotii, viitorul muncii automatizate?

Insa printre problemele de care se loveste industria se regasesc atat lipsa fortei de munca, o dilema prezenta insa la nivelul tuturor sectoarelor, cat si repetitivitatea operatiunilor pe care le au de indeplinit lucratorii. Termenul "cobot" a fost inventat pentru a ilustra o colectie de roboti care nu sunt supravegheati, sunt usor de integrat si care efectueaza in mod obisnuit sarcini repetitive sau nesigure, in timp ce forta de munca umana indeplineste sarcini manuale de valoare inalta. Mult mai bine stau insa tari precum Cehia, Slovacia sau Slovenia, care au cate 100, respectiv circa 130 de roboti industriali la 10.000 de lucratori, deci de peste 10 ori mai mult, potrivit Federatiei Internationale pentru Robotica si companiei Universal Robots.

acum 40 luni (22 Mar 2018)

Insa printre problemele de care se loveste industria se regasesc atat lipsa fortei de munca, o dilema prezenta insa la nivelul tuturor sectoarelor, cat si repetitivitatea operatiunilor pe care le au de indeplinit lucratorii. Termenul "cobot" a fost inventat pentru a ilustra o colectie de roboti care nu sunt supravegheati, sunt usor de integrat si care efectueaza in mod obisnuit sarcini repetitive sau nesigure, in timp ce forta de munca umana indeplineste sarcini manuale de valoare inalta. Industria robotica nu recunoaste "cobotii" drept o entitate separata, ci defineste standarde de siguranta industriala atunci cand oamenii lucreaza in colaborare cu robotii de pe acelasi nivel de productie.

Robotul colaborativ sau "cobotul" este un produs inovativ care a aparut in urma unei nevoi de a inlocui practic aceste operatiuni repetitive si anoste pe care le executa lucratorii sau operatorii din orice productie, din orice fabrica, a explicat pentru "Adevarul" Horia Stanese, directorul de dezvoltare al Universal Robots Romania. Programarea se poate face de catre oricine si nu in ultimul rand cobotul este colaborator si sigur.

Cea mai importanta este ca un cobot colaboreaza cu lucratorul si in niciun caz nu ii ia locul de munca, o temere tot mai mare a omenirii, care evolueaza in tandem cu dezvoltarea automatizarii. Datele prezentate de UR arata ca sub 10% din totalul locurilor de munca la nivel mondial sunt complet automatizabile.

In acelasi context, datele arata ca o colaborare om-robot este cu 85% mai productiva decat daca oamenii sau robotii ar munci pe cont propriu, potrivit unui studiu MIT realizat pentru articolul "Meet the cobots: humans", publicat de Financial Times.

Asta pentru ca, simultan, au loc mai multe schimbari: este nevoie de mai putin spatiu pentru echipamente, timpul "gol" al lucratorilor este redus, timpul liber castigat de muncitori poate fi transferat catre o munca creativa, cu o valoare adaugata m... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro