Coborare extrema cu schiurile, de la 8.000 de metri, pentru medicul stomatolog Colibasanu

Coborare extrema cu schiurile, de la 8.000 de metri, pentru medicul stomatolog Colibasanu

"Va fi o partie de schi de peste cinci kilometri, care coboara de la 8.000 pana la 5.000 de metri, cu o diferenta de nivel de 3.000 de metri. In expeditie cu fostul primar al Pragai Horia Colibasanu va fi insotit de partenerul sau obisnuit de expeditie, slovacul Peter Hamor, un alpinist renumit si experimentat, cu 12 varfuri de peste 8.000 de metri, dar si cu Pavel Bem, fostul primar al capitalei Cehiei, Praga. Cu slanina, carnatii si cascavalul afumat Horia Colibasanu este singurul roman care a reusit ascensiunea varfurilor Annapurna, K2, Dhaulagiri toate de peste 8.000 de metri din Himalaya, cat si Shishapangma (incercat si de alti romani) incluse in "Top 5 varfuri mortale din lume".

acum 108 luni (11 Mar 2015)

Horia Colibasanu, cel mai cunoscut alpinist al momentului in Romania, se pregateste de o noua expeditie. Dupa ce anul trecut a incercat cucerirea Everestului - 8.848 de metri, insa cel mai inalt pisc din lume nu s-a lasat cucerit de nimeni fara oxigen suplimentar in 2014, acum are in plan o noua premiera nationala. Vrea sa devina primul roman care coboara de pe Himalaya cu schiurile. "Voi incerca sa urc normal pana pe varf, iar apoi voi avea o tentativa de a cobori cu schiurile. Ar fi prima incercare a unui roman de a cobori cu schiurile de la 8.000 de metri. Timisoreanul a mai urcat pe Manaslu, in 2005, stie despre ce este vorba, insa de aceasta data va imbina doua sporturi: alpinismul si schiul. "Va fi o partie de schi de peste cinci kilometri, care coboara de la 8.000 pana la 5.000 de metri, cu o diferenta de nivel de 3.000 de metri. E presarata de crevase, de pante inghetate.

Horia Colibasanu (dreapta) se antreneaza pentru noua expeditie din Himalaya

Sportivul timisorean schiaza de la varsta de sase ani. "Avem cam o saptamana de mers din ultimul punct de pe sosea pe munte. Cam in 7-8 aprilie, vom fi la baza muntelui, la 3.500 de metri, unde este ultimul sat. Acolo mai stam doua zile pentru aclimatizare, iar cam in 10 aprilie ar trebuie sa ajungem in tabara de baza. De acolo incepe ascensiunea", a mai povestit Horia Colibasanu. In expeditie cu fostul primar al Pragai Horia Colibasanu va fi insotit de partenerul sau obisnuit de expeditie, slovacul Peter Hamor, un alpinist renumit si experimentat, cu 12 varfuri de peste 8.000 de metri, dar si cu Pavel Bem, fostul primar al capitalei Cehiei, Praga. E pasionat de alpinism, are si el patru sau cinci varfuri de peste 8.000 de metri. Am aflat de o saptamana, va cobori si el cu schiurile. El este prieten bun cu Peter Hamor dar l-am intalnit si eu, am fost de cateva ori la catarat in Tatra", a mai declarat Colibasanu.

Alpinistul face coborari cu schiurile in Retezat

Expeditia costa ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro