Coalitia pentru Educatie, despre protestele de miercuri: Calitatea in Educatie nu vine automat cu marirea salariilor
Ca se vor numi sporuri, salarii de merit, granturi care recompenseaza rezultatele obtinute de scoli, este nevoie de masuri combinate care sa contribuie la atenuarea disparitatilor dintre comunitatile sarace fata de cele bogate, dintre rural si urban, care sa recompenseze acele scoli care, prin cultura lor, faciliteaza incluziunea celor vulnerabili, fie ei copii de alta etnie decat cea majoritara sau copii cu cerinte educationale speciale" In acest sens, expertii in educatie vad buna solutia Ministerului Muncii de corectare a disfunctionalitatilor din sistem prin Ordonanta privind salarizarea bugetarilor, astfel incat sistemul de salarizare din educatie sa fie echitabil.
Coalitia pentru Educatie sustine alocarea a 6% din PIB pentru educatie, considerand ca o tara care nu investeste in educatie nu are viitor. Cu toate acestea, subliniaza ca o anumita calitate a educatiei nu va veni automat doar din cresterea salariilor cu un procent de 5% sau 10%, care se aplica pe o grila a carei filozofie de constructie nu a fost chestionata de zeci de ani. "Calitatea nu va veni automat doar din cresterea salariilor cu un procent de 5% sau 10%, care se aplica pe o grila a carei filozofie de constructie nu a fost chestionata de zeci de ani. Ca se vor numi sporuri, salarii de merit, granturi care recompenseaza rezultatele obtinute de scoli, este nevoie de masuri combinate care sa contribuie la atenuarea disparitatilor dintre comunitatile sarace fata de cele bogate, dintre rural si urban, care sa recompenseze acele scoli care, prin cultura lor, faciliteaza incluziunea celor vulnerabili, fie ei copii de alta etnie decat cea majoritara sau copii cu cerinte educationale speciale" In acest sens, expertii in educatie vad buna solutia Ministerului Muncii de corectare a disfunctionalitatilor din sistem prin Ordonanta privind salarizarea bugetarilor, astfel incat sistemul de salarizare din educatie sa fie echitabil.
Totodata, Federatia subliniaza ca pentru cresterile salariale este nevoie de o baza de date completa cu salariile din sectorul public aflate in plata, nu de incadrare. Solicitarea noastra este ca sistemul de salarizare din educatie - vorbim de cea mai mare familie ocupationala din Romania - este sa aiba logica, sa fie fundamentat pe un set de principii si valori, sa rezolve parte din nevoia de calitate si sa fie transparent si asumat la nivel de tara, cu participarea activa a sindicatelor din educatie", arata un comunicat al Federatiei Coalitia pentru educatie. Sistem de finantare si negocieri transparente Federatia Coalitia pentru Educatie isi exprima dorinta ca negocierile dintre Guvern si sindicatele din invatamant sa fie transparente, p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro