Clujul, recomandat drept destinatie privilegiata pentru start-up-uri

Un mediu prietenos pentru IT Printre companiile care au inflorit la Cluj se numara Endava, o companie cu capital britanic, care a ajuns la o cifra de afaceri de 37 de milioane de euro in 2014 si care are in Romania 1.400 de angajati, dintre care jumatate lucreaza in sediul clujean. Ei beneficiaza de formare profesionala la capatul careia primesc o diploma eliberata de Ministerul Muncii si de Ministerul Educatiei care certifica faptul ca absolventii au devenit analisti-programatori, care pot fi angajati in industria IT, iar angajatorii lor beneficiaza de facilitatile fiscale cuvenite celor care angajeaza informaticieni.

acum 44 luni (27 Nov 2015)

Clujul are perspectiva unui adevarat boom in domeniul start-up-urilor, reiese dintr-o analiza publicata de prestigioasa revista on-line de tehnologie ZDNet.com.

Cele mai evidente exemple sunt cele ale fostei fabrici de mobile Libertatea, azi Liberty Technology Park, fostei fabric de tricotaje Somesul, pe locul careia se inalta complexul de birouri The Office, sau fosta fabrica de dulciuri Feleacul, azi transformata in Cluj Business Center. Pe langa start-up-urile pornite de informaticieni locali, care au acumulat suficienta experienta in proiecte internationale, exista si subsidiare deschise de companii internationale. De asemenea, companiile de IT deja prezente pe piata clujeana s-au dezvoltat spectaculos in ultimii trei ani. Unele dintre ele si-au dublat numarul de angajati, iar cresterea cifrei de afaceri a variat in general intre 20 si 30 la suta pe an, rezulta din analiza ZDNet.com.

Reprezentantii agentiei de recrutare Brainspotting spun ca aceasta dezvoltare este favorizata de faptul ca, pentru investitorii din domeniul IT, salariile din Cluj sunt mai mult decat rezonabile. Astfel, daca un dezvoltator software debutant castiga 450 de euro pe luna, un "senior" ajunge sa castige 3.000 de euro pe luna. Pe de alta parte, Clujul a reusit sa atraga noi investitori deoarece in oras au aparut jucatori importanti care au oferit consultanta de inalta clasa investitorilor. Un exemplu in acest sens este dat de liderul pietei mondiale de audit si consultanta, Deloitte, care si-a deschis la Cluj un birou regional, condus chiar de unul dintre partenerii companiei, Adriana Lobda. Aceste clasamente au aratat, in ultimii ani, performantele notabile obtinute de firme precum AROBS Transilvania Software, condusa de unul dintre cei mai vizionari antreprenori romani, Voicu Oprean.

Un mediu prietenos pentru IT

Printre companiile care au inflorit la Cluj se numara Endava, o companie cu capital britanic, care a ajuns la o cifra de afaceri de 37 de mil... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro