Clujul din afara bulei hipsterilor creativi: "In spatele stralucirii culturale sunt oameni ca Tudor Giurgiu care cersesc bani"

Clujul din afara bulei hipsterilor creativi:

Szakats Istvan, fondatorul fundatiei Alt Art si unul dintre cei mai dinamici activisti clujeni, a fost, zilele trecute, invitat la Bruxelles la un grup de lucru care face propuneri pentru modernizarea politicilor de inovare la nivel european, la invitatia European Network of Living Labs. Cu cultura e un bai: s-a produs o surpare ideologica destul de urata atunci cand s-a creat "Creative Europe" si "Europe 2020", anume ca s-a contaminat foarte tare cu discursul lui Richard Florida (sociologul american care a creat conceptul de clasa a creativilor, IT-isti, artisti, arhitecti, marketeri, avocati etc, a caror activitate implica un grad mare de inovare si care aduc bunastare oraselor unde activeaza-nr). La Cluj sunt o multitudine de apeluri de finantare a creativitatii cetatenesti - Centru de inovare, Somes Delivery, Centrul Cultural Clujean, Alt Art, Fabrica de Pensule, bugetarea participativa a Primariei etc - care sunt facute fara nicio gandire strategica, e o bulibaseala. Daca Tudor Giurgiu se plangea ani de zile de aceasta situatie, atunci gasesc perfect legitim ca Miki Braniste (directoarea Temps d'Image-nr) sa fie in exact aceeasi situatie financiara precara cum de altfel e si Alt Art, si Fabrica de Pensule, si toti operatorii culturali independenti. In regandirea parcului este foarte importanta arhitectura soft, tesutul de oameni, de relatii umane, de idei, de interese care vin si care pot sa-i dea sens si activitate parcului.

acum 33 luni (14 Nov 2017)

Szakats Istvan, fondatorul fundatiei Alt Art si unul dintre cei mai dinamici activisti clujeni, a fost, zilele trecute, invitat la Bruxelles la un grup de lucru care face propuneri pentru modernizarea politicilor de inovare la nivel european, la invitatia European Network of Living Labs.

"Adevarul" a vorbit cu Istvan despre noua paradigma culturala si de inovare la nivel european si despre strategia Clujului dupa pierderea competitiei Capitala Culturala a Europei 2021. Discutia a avut loc al cateva zile dupa anuntarea anularii editiei din 2018 a unui festival de traditie in Cluj- Temps d'Image, care a ajuns la a 10-a editie. De asemenea, la inceputul toamnei un alt festival de traditie al orasului - Comedy Cluj - a anulat editia din acest an. Interesant este ca in cadrul discutiei privind inovarea se tine cont foarte mult de niste recomandari ale Parlamentului European in care se arata ca inovatia s-a concentrat prea mult pe economie si pe tehnologie, iar inovatia sociala este aproape inexistenta, lucrul care nu este in regula, fiind nevoie de o recalibrare. Pentru a indeplini acest deziderat inovarea nu se mai face in laboratoare de creatie, cu IT-isti si diferiti artisti, ci in cadre mixte unde apar cetateni, ONG-uri, firme, universitati si statul. Cu cultura e un bai: s-a produs o surpare ideologica destul de urata atunci cand s-a creat "Creative Europe" si "Europe 2020", anume ca s-a contaminat foarte tare cu discursul lui Richard Florida (sociologul american care a creat conceptul de clasa a creativilor, IT-isti, artisti, arhitecti, marketeri, avocati etc, a caror activitate implica un grad mare de inovare si care aduc bunastare oraselor unde activeaza-nr).

In 2014, Manuel Barosso, presedintele de atunci al Comisiei Europene, a anuntat: cultura va fi noua mare narativa a UE, lucru care nu s-a intamplat niciodata. Practic se lucra de ani de zile la aceasta viziune care nu a fost implementata niciodata. In strategiile "Crea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro