Clujul a devenit polul investitiilor in stocarea de informatii

Datele sunt confirmate si de statisticile neoficiale ale companiilor de IT, care arata ca in acest domeniu muncesc in prezent aproximativ 17.000 de specialisti in tehnologie, carora li se adauga cateva mii de tineri care studiaza fie la Facultatea de Matematica-Informatica de la Universitatea Babes-Bolyai, fie la Facultatea de Automatizari-Calculatoare de la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca sau in scoli private.

acum 46 luni (16 Aug 2016)

Nu este vorba doar de investitii in magistralele de fibra optica, ce asigura una dintre cele mai bune viteze ale Internetului din lume, ci si de dezvoltarea unor centre de date de dimensiuni impresionante. Datele sunt confirmate si de statisticile neoficiale ale companiilor de IT, care arata ca in acest domeniu muncesc in prezent aproximativ 17.000 de specialisti in tehnologie, carora li se adauga cateva mii de tineri care studiaza fie la Facultatea de Matematica-Informatica de la Universitatea Babes-Bolyai, fie la Facultatea de Automatizari-Calculatoare de la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca sau in scoli private.

Deja, companiile care furnizeaza servicii de date au dezvoltat o infrastructura care include magistrale importante de fibra optica, insa partea mai putin vizibila, dar foarte importanta, a dezvoltarii unei infrastructuri adecvate pentru a sustine dinamica domeniului IT este crearea unor centre de date performante, care ofera capacitati de stocare, solutii de tip clouding si putere de calcul.

Una dintre cele mai importante investitii de acest fel a fost realizata deja de Banca Transilvania, care a creat, cu ajutorul unei investitii de peste 10 milioane de euro, un centru de date exclusiv pentru folosinta sa proprie, in Parcul Industrial Tetarom I din Cluj-Napoca.

De asemenea, la Jucu, in Parcul Industrial Tetarom III, a ales sa investeasca o companie numita Star Storage, care ar urma sa creeze un centru de date de aproximativ 6 milioane de euro. Iar cel de-al treilea motiv a fost reprezentat de particularitatile retelei de electricitate din parcul industrial, unde functioneaza si fabricile Bosch si DeLonghi. Parcul industrial Tetarom III din Jucu este legat deopotriva la reteaua de alimentare cu curent electric a Clujului, dar si la cea a Turdei, astfel ca parcul este protejat de avarii. Catalin Paunescu a declarat ca centrul de stocare a datelor va oferi servicii de inalta calificare pentru companii din toata lumea, functionand... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro