Clujenii care vor sa ofere internet pentru 4 miliarde de oameni

Clujenii care vor sa ofere internet pentru 4 miliarde de oameni

Fratii Vlad si Radu Iuhas si Sebastian Presecan au dezvoltat la Cluj o tehnologie proprie, prin care utilizatorii pot intra pe internet, de pe smartphone, fara o conexiune de date. Conexiunea nu este rapida, dar este un deschizator de drumuri pentru unele tari, unde accesul la 3G este detinut de doar 8% din populatie, costul unui abonament fiind de aproape un sfert din venitul lunar al unei familii.

acum 110 luni (6 May 2015)

Fratii Vlad si Radu Iuhas si Sebastian Presecan au dezvoltat la Cluj o tehnologie proprie, prin care utilizatorii pot intra pe internet, de pe smartphone, fara o conexiune de date. Softul Pangea transforma semnalul de date in semnal de voce, iar printr-un apel utilizatorii pot intra pe Facebook, de exemplu. Pangea doreste sa ofere internet cu ajutorul abonamentelor de voce, atat pe smartphone, cat si pe featurephones.

Utilizatorii isi instaleaza aplicatia Pangea (sau va fi preinstalata deja de operatorii din Africa), iar apoi o deschid. Aceasta creeaza practic un proxy prin care trece internetul, adica un tunel separat de conexiunea obisnuita. In momentul cand accesam o pagina de Facebook sau orice link, utilizatorii sunt pusi sa astepte vreme de 10-15 secunde, iar apoi primesc un apel din aplicatie. Practic, vorbim de un fel de dial-up, doar ca nu sunam noi nicaieri ca sa ne conectam, ci suntem sunati.

Conexiunea nu este rapida, dar este un deschizator de drumuri pentru unele tari, unde accesul la 3G este detinut de doar 8% din populatie, costul unui abonament fiind de aproape un sfert din venitul lunar al unei familii. Astfel, utilizatorii vor avea o conexiune standard de 64 de Kbps. Ei bine, sfatul fratilor Iuhas e sa se duca in oras, la un WiFi public, sa instaleze aplicatia, iar apoi o poate transfera prin Bluetooth altor oameni din sat. Iuhas spera ca operatorii din Africa, Asia si America Latina sa preinstaleze aplicatia pe telefoanele oferite clientilor, pentru ca acestia sa descopere internetul.

Potrivit lui Radu Iuhas, cel mai important pas in momentul de fata e sa explici oamenilor din aceste zone de ce ar avea nevoie de internet, nu ce viteze le poti oferi. Acestia pot descoperi mai intai beneficiile internetului simplu, iar apoi, daca vor avea nevoie de mai mult, vor dori sa treaca la 3G si sa faca un efort financiar. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro