Clinton si Trump, la un pas de coliziunea frontala

Clinton si Trump, la un pas de coliziunea frontala

A reusit sa castige adepti promovand un discurs al urii fata de imigranti, de musulmani- carora a propus sa li se restrictioneze accesul in tara, de homosexuali si a declarat ca femeile care fac avort trebuie sa suporte ''un fel de pedeapsa''. Un candidat din afara sistemului, care sfida orice reguli impuse pana atunci, a fost exact melodia pe care aveau nevoie sa o asculte milioanele de oameni dezamagiti de modul in care Washington-ul a jucat doar in favoarea politicienilor de la varf. Hillary Cinton se pozitioneaza ca si candidatul care va continua politica Obama, un presedinte care, pe final de mandat, se bucura de o rata de favorabilitate de 51 de procente in randul americanilor. Hillary Clinton mai are un avantaj: ajunsa in pozitia de candidata la presedintie, va fi votata si de republicanii anti-Trump, panicati de spectrul unei Casei Albe locuite de ''The Donald''.

acum 39 luni (8 May 2016)

>

Un editorial publicat de prestigiosul ''The New York Times'' numeste confruntarea Clinton-Trump ''cea mai urata cursa prezidentiala a erei moderne''. Daca in vara anului trecut, comentatorii politici americani il creditau pe Trump cu doar 2% sanse de a obtine investitura partidului sau, pe motiv ca ''nu era un candidat pe bune'', realitatea a dovedit cu totul altceva. O parte a electoratului american a demonstrat ca si vedetele de reality show se califica pentru functia suprema in stat.

Donald Trump a stiut sa-si joace cu succes cartea: s-a prezentat drept candidatul din afara sistemului, un candidat care isi finanteaza singur campania deci nu este conditionat de interesele marilor corporatii si grupurilor de lobby . A reusit sa castige adepti promovand un discurs al urii fata de imigranti, de musulmani- carora a propus sa li se restrictioneze accesul in tara, de homosexuali si a declarat ca femeile care fac avort trebuie sa suporte ''un fel de pedeapsa''. Trump a intrat in cursa intr-un moment in care alegatorul de rand se simtea satul pana peste cap de lumea politica si practicile ei corupte. Un candidat din afara sistemului, care sfida orice reguli impuse pana atunci, a fost exact melodia pe care aveau nevoie sa o asculte milioanele de oameni dezamagiti de modul in care Washington-ul a jucat doar in favoarea politicienilor de la varf. Multi dintre oficialii partidului si donatorii cu dare de mana au stat pe margine si au asteptat sa vada care dintre candidati va prelua rolul de lider. In plus, rolul de candidat nonconformist i-a permis lui Trump sa fie omniprezent pe canalele media traditionale dar si in social media. In cursa republicana au intrat candidati stersi, slab pregatiti, usor de atacat din cauza pozitiilor schimbatoare, in functie de interes. Orice incercare a republicanilor de a sabota candidatura lui Trump la prezidentiale ar insemna, practic, sa-i serveasca lui Hillary Clinton fotoliul de la Casa Alba, pe o tava de argint. Citeste intreg articolul pe adevarul.ro