Clasa muncitoreasca din Galati, cea mai puternica din tara in preajma Primului Razboi Mondial: "In doua ore, punem in stare de revolta 6.000 de lucratori"
Pe 11 martie, 200 de locuitori ai cartierelor marginasa ale Galatiului, in mare parte carutasi in port, alaturi de taranii din imprejurimi s-au indreptat spre prefectura pentru a cere usurarea invoielilor agricole si acceptarea de catre vatafi sa lucreze in port cu carutele. In cadrul operatiunilor militare din timpul primului razboi mondial, unitatile militare din garnizoanele Galati si tecuci au participat la ofensiva armatei romane pe frontul Transilvaniei, dar si in cel de pe apele Neajlovului si Argesului.
Totul a inceput in 1891, atunci cand a fost creat Clubul muncitorilor din Galati, care a desfasurat o vasta activitate politico-ideologica. "Inca de la sfarsitul Secolului al XIX-lea, clubul dispunea de publicatii periodice proprii, ca "Lucratorul" sau "Viata muncitorului". El a condus importante actiuni greviste ale muncitorimii galatene, cum ar fi greva lucratorilor la Fabrica Goetz din 1892, una dintre cele mai mari ridicari la lupta a proletariatului roman din preajma crearii PSDMR", isi aminteste directorul Muzeului de istorie din Galati, Cristian Caldararu.
Vasta activitate politico-ideologica desfasurata de acest club a situat la loc de varf miscarea socialista romaneasca. "Dupa miscarea din Bucuresti se evidentia la Congresul a II-lea al PSDMR , vine in insemnatate cea de la Galati. Membrii acestuia amenintau ca "in doua ore putem pune in stare de revolta 5-6000 de lucratori, asa ca mobilizarea armatei noastre socialiste este gata si pute tine piept oricui. Am devenit o putere, de aici inainte atat liberalii cat si conservatorii trebuie sa tina cont de noi", spunau la vremea respectiva liderii gruparii", povesteste istoricul Paul Paltanea in cartea sa "Istoria Galatiului". In 1906, a avut loc una dintre actiunile cele mai puternice desfasurate in acel timp in Galati: greva muncitorilor docheri de la depozitele de cherestea., pe care presa vremii o aprecia ca fiind "cea mai grandioasa din cate s-a vazut pana acum". Pe 11 martie, 200 de locuitori ai cartierelor marginasa ale Galatiului, in mare parte carutasi in port, alaturi de taranii din imprejurimi s-au indreptat spre prefectura pentru a cere usurarea invoielilor agricole si acceptarea de catre vatafi sa lucreze in port cu carutele. Vestea uciderii muncitorilor si a taranilor a starnit un val de manie si indignare in randul populatiei. In cadrul manifestatiei de mare amploare organizata de Liga Culturala, o parte importanta a miscarii, a fost in ziua de 19 aprilie 1915. Oamenii au lansat atunci chem... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro