Clarinetistul care isi sacrifica copilaria ca sa devina profesor de Muzica. La 16 ani, face lectii cu colegii din clasele mai mici

Clarinetistul care isi sacrifica copilaria ca sa devina profesor de Muzica. La 16 ani, face lectii cu colegii din clasele mai mici

Ionut Zagan (16 ani), elev in clasa a X-a la Liceul de Arte "Dimitrie Cuclin" din Galati, a inceput sa cante la clarinet in clasa a V-a, mai mult pentru ca parintilor sai le placea cum suna muzica acestui instrument. Doar exercitiile de incalzire dureaza doua ore in fiecare zi si ele sunt obligatorii pentru a interpreta gamele asa cum trebuie."Incep mai intai cu notele lungi, ce inseamna ca luam o valoare de timp, una mai mare, si facem fiecare nota de pe clarinet, de sus pana jos, regland sunetul, astfel incat acesta sa fie mai cald, ca sa dau un exemplu", ne explica olimpicul.

acum 36 luni (15 Jun 2017)

Ionut Zagan (16 ani), elev in clasa a X-a la Liceul de Arte "Dimitrie Cuclin" din Galati, a inceput sa cante la clarinet in clasa a V-a, mai mult pentru ca parintilor sai le placea cum suna muzica acestui instrument.

A participat practic la toate concursurile judetene si nationale care implicau clarinetul, reusind sa se claseze pe podium sau sa castige multe dintre ele. Si-a adjudecat, de pilda, de doua ori locul I la concursul national "Dimitrie Cuclin" la instrumentul de care este pasionat, ocupand aceeasi pozitie si la concursul "George Georgescu".

In 2017, a castigat premiul special al juriului la olimpiada de instrumente muzicale, fiind rasplatit astfel pentru sutele de ore de exercitiu la clarinet. Si-a impus zilnic un program infernal, ce presupune scularea la 5,30 dimineata pentru a putea sa repete la instrumentul preferat, incluzand aici si zilele de weekend. Este un exercitiu obligatoriu pentru oricine doreste sa se ridice peste nivelul mediu al copiilor care canta la clarinet, pentru ca exista o competitie acerba la nivel national la acest instrument. De la 7 dimineata, cand ajunge la scoala, si pana la ora 13,00, cand incep cursurile propriu zise, adolescentul repeta la clarinet. Doar exercitiile de incalzire dureaza doua ore in fiecare zi si ele sunt obligatorii pentru a interpreta gamele asa cum trebuie."Incep mai intai cu notele lungi, ce inseamna ca luam o valoare de timp, una mai mare, si facem fiecare nota de pe clarinet, de sus pana jos, regland sunetul, astfel incat acesta sa fie mai cald, ca sa dau un exemplu", ne explica olimpicul.

Nici macar nu poate sa se mai enerveze din cand in cand, atunci cand lucrurile nu merg asa cum ar vrea, pentru ca nu rezolva nimic, riscand sa isi consume inutil energia de care are nevoie pentru a exersa la clarinet.

Adolescentul face aceste sacrificii pentru ca dupa absolvirea Conservatorului din Iasi, pe care intent... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro