Cladiri bizare din Romania: castelul daco-medieval, Dallas-ul din Baragan si palatul care imita o judecatorie FOTO
Iata cateva dintre cele mai ciudate cladiri din Romania: 1 Cladirea Uniunii Arhitectilor, combinatie intre un palat vechi si un zgarie nori O cladire de birouri cu fatade de sticla ridicata peste un palat vechi adaposteste sediul Uniunii Arhitectilor din Romania. Impreuna cu Palatul Episcopiei Romano Catolice si Bazilica Romano-Catolica, formeaza Complexul Baroc, cel mai mare complex de cladiri construite in acest stil arhitectural din Romania 5 Castelul daco-medieval de la poalele Sarmizegetusei Regia La inceputul anilor 2.000, la cativa kilometri de Sarmizegetusa Regia, un medic pasionat de istoria dacilor si-a construit un castel, de inspiratie medievala, dar caruia localnicii ii spun "castel dacic".
Iata cateva dintre cele mai ciudate cladiri din Romania:
1 Cladirea Uniunii Arhitectilor, combinatie intre un palat vechi si un zgarie nori
O cladire de birouri cu fatade de sticla ridicata peste un palat vechi adaposteste sediul Uniunii Arhitectilor din Romania. Potrivit istoricilor, casa a fost construita de politicianul Grigore Paucescu in stil renascentist la sfarsitul secolului al XIX-lea, iar in decembrie 1989 a fost distrusa partial de Armata Romana.
2 Dallas-ul din Slobozia
"Dallas-ul" romanesc, un domeniu infiintat intre anii 1992 - 1994 de omul de afaceri Ilie Alexandru din Slobozia, a avut menirea sa imite celebrul domeniu Southfork, din serialul american "Dallas", unul dintre cele mai vizionate seriale de televiziune din Romania. Cladirea principala seamana celei in care locuiau membrii familiei Ewning, insa, pe deasupra, la marginea domeniului, afaceristul a construit si o replica a celebrului turn Eiffel de la Paris. In anii 1990, locul era vizitat anual de zeci de mii de turisti, printre care si adevaratul J.R., actorul Larry Hagman.
3 Casa cubica a lui Petru Groza
Magnatul Petru Groza, seful primului guvern instaurat de comunisti in Romania, a locuit in Deva intr-o vila de lux construita in stil cubist, la inceputul anilor 1920. "Se spune ca satenii din imprejurimile Devei veneau la Petru Groza si se plangeau de saracie, iar el le raspundea unora, in gluma, aratandu-le casa din Deva si spunandu-le ca, uite, nu a mai avut bani nici de acoperis.
4 Sirul Canonicilor - Oradea cu coridor de 250 de metri
Ansamblul urban Sirul Canonicilor din Oradea dateaza din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea. A fost construit intre 1758 - 1875, in stil Baroc si impresioneaza prin lungimea coridorului sau, de 250 de metri, cu 57 de arcade, care leaga zece cladiri. Impreuna cu Palatul Episcopiei Romano Catolice si Bazilica Romano-Catolica, formeaza... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro