Ciuma rosie care ne infesteaza vietile | OPINIE

Bunicul meu, Maximilian Duta, a fost detinut politic si a facut inchisoare la Jilava si Gherla pentru ca scrisese ca Basarabia e pamant romanesc. Celalalt bunic al meu, Nicolae Baiasu, reputat profesor de educatie fizica si autorul multor carti, a refuzat sa intre in Partidul Comunist Roman, cu toate ca a pierdut astfel ocazia de a fi numit intr-o functie importanta la acea vreme.

acum 42 luni (2 Dec 2016)

Bunicul meu, Maximilian Duta, a fost detinut politic si a facut inchisoare la Jilava si Gherla pentru ca scrisese ca Basarabia e pamant romanesc.

Fiind maior de jandarmi, bunicul meu fusese delegat cu supravegherea comunistilor din Romania si alesese sa se ocupe de cei din tara pentru ca erau mai putini decat in Bucuresti.

In 1950 a fost arestat, fiind condamnat la 3 ani de inchisoare, pe care i-a executat la Jilava si Gherla. In fisa sa sta scris ca fapta este "crima de razboi", iar la descrierea faptei se specifica: "In anul 1942 a scris un articol anticomunist". Era licentiat in drept, dar dupa ce a iesit de la inchisoare, cu sechele pe viata, comunistii i-au permis sa mai fie cel mult lacatus.

Celalalt bunic al meu, Nicolae Baiasu, reputat profesor de educatie fizica si autorul multor carti, a refuzat sa intre in Partidul Comunist Roman, cu toate ca a pierdut astfel ocazia de a fi numit intr-o functie importanta la acea vreme.

In 1950, tanarul comunist Ion Iliescu era trimis la Moscova pentru a-si completa studiile, drept recompensa pentru atasamentul fata de valorile partidului. Dupa un an de facultate, scria un articol omagial la adresa Uniunii Sovietice si condamna aspru capitalismul.

Asa de tare a crescut disidenta in el, incat, prin anii ’70, marele social-democrat Ion Iliescu juca belciuge prin curtea lui Nicolae Ceausescu impreuna cu celebrul savant si om de stiinta mondial Elena Ceausescu, probabil ca stiti cu totii acea imagine istorica. A devenit apoi chiar ministru, functie pe care a mostenit-o si fiul sau, Petre, in anii democratiei originale de dupa 1989.

Angelo Miculescu, viitorul socru al lui Adrian Nastase, a fost si el un inalt demnitar comunist, iar tatal lui Sorin Oprescu a condus un serviciu al Securitatii, avand gradul de general. Exemplele sunt mult mai multe si le puteti citi detaliat in dosarul "In numele tatalui nomenclaturist", scris de Catalin Prisacariu. E parca prea mult sa vezi... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro