Ciuma, boala care a afectat cel mai mult Moldova medievala: "Au murit multi oameni, ca nu-i pute ingropa"

Ciuma, boala care a afectat cel mai mult Moldova medievala:

In perioada Evului Mediu, Moldova a fost cuprinsa de mai multe epidemii care au dus la moartea a unui numar mare de persoane. Alte stiri pe aceasta tema: Detalii infioratoare despre modul cum scapau de cadavrele celor morti de ciuma si holera orasenii de la Dunarea de Jos Alba Iulia, transfigurata de ciuma la inceputul anilor 1700.

acum 70 luni (30 May 2017)

In perioada Evului Mediu, Moldova a fost cuprinsa de mai multe epidemii care au dus la moartea a unui numar mare de persoane. Cum leacurile nu erau usor de gasit, moldovenii apelau la preoti, care sa ii ajute sa depaseasca suferintele cauzate de bolile capatate. s-a bagat de seama ca ea patrunde pe acele meleaguri uneori din tara leseasca, unde este mult mai iute, alteori din Egipt ori Tarigrad, adusa de corabiile care arunca ancora la Galati", a aratat Dimitrie Cantemir in lucrarea sa "Descrierea Moldovei".

Epidemia ce a cuprins Moldova Evului Mediu a dus la moarte a multor moldoveni, multi dintre ei alegand sa paraseasca marile orase din tara pentru a scapa de aceasta boala necrutatoare. Despre ciuma din Moldova au scris si strainii ce au vizitat tara, clericul sirian Paul de Alep spunand ca: "toti locuitorii fugisera in munti din cauza ciumei".

Epidemia de ciuma a fost favorizata de invazia insectelor de la inceputul veacului al XVII-lea. In anul 1612, intreaga Moldova era plina de lacuste, domnitorul de la vremea respectiva alegandu-se cu porecla de Stefan Lacusta.

"Pamantul era acoperit tot de lacuste moarte de frig. Lacustele erau mari si lungi de o jumatate de palma", arata italianul Tomaso Alberti in jurnalul sau.

In timpul domniei lui Dumitrascu Cantacuzino, numarul oamenilor morti din cauza ciumei era atat de mare, incat nu mai aveau unde sa fie ingropati.

"S-au scornit o ciuma mare in toata tara in dzilele acestui domnu la vleato 7183, de la luna lui iuni, s-au tinut pan' la ghenaru.

In perioada Evului Mediu, voievozii moldoveni au construit in preajma manastirilor bolnite, cladiri asemanatoare unor spitale, unde erau izolati bolnavii de ciuma de ceilalti localnici, in incercarea de a stopa raspandirea epidemiei.

Alte stiri pe aceasta tema:

Detalii infioratoare despre modul ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro