Ciudateniile stramosilor nostri, relatate de turci: "Femeile usuratice prinse sunt duse pe o insula si lasate dezbracate, incat mor din pricina tantarilor"

Ciudateniile stramosilor nostri, relatate de turci:

Unele dintre cele mai fascinante marturii istorice despre viata locuitorilor din Moldova, Muntenia si Transilvania au fost publicate de cronicarul turc Evliya Celebi, cel care in anii 1660, a calatorit in Dobrogea, Moldova, Ardeal, Banat si Tara Hategului. Pedepse aspre pentru prostitiutie Istoricul turc a descris si portul prostituatelor din Iasi, imbracate cu rochii pestrite din atlaz, din stofa de matase si de catifea, incaltate cu papuci cu tocuri inalte si impodobite cu cuie aurite. Si privind acest loc de ospetie si de osanda el se mandrea, zicand ca acest loc este maidanul de preumblare al acestor morti", se arata in volumul Cronici turcesti privind Tarile Romane, publicat de Editura Academiei RSR in 1966.

acum 50 luni (19 Jun 2016)

Unele dintre cele mai fascinante marturii istorice despre viata locuitorilor din Moldova, Muntenia si Transilvania au fost publicate de cronicarul turc Evliya Celebi, cel care in anii 1660, a calatorit in Dobrogea, Moldova, Ardeal, Banat si Tara Hategului. A descris bataliile purtate de otomani pe teritoriul Moldovei si al Munteniei, a relatat despre averile fabuloase ale voievozilor Vasile Lupu si Matei Basarab, despre conflictele dintre cei doi, si a descris in detaliu viata din cetatile de pe actualul teritoriu al tarii.

Ajuns in Iasi, calatorul turc se arata mirat de frumoasele manastiri ale orasului, dar si de icoanele care le impodobeau. Cand noi ii vedem astfel zugraviti si trecem prin fata lor, ne descoperim si, soptind o rugaciune, ii cinstim. Vazand ca noi ii cinstim astfel, poporul ne aduce daruri, iar noi punem sa se faca noi chipuri si, astfel castigam", relata Evliya Celebi, citat in volumul VI al seriei "Calatori straini despre Tarile Romane", aparut la Editura Stiintifica in 1972.

Pedepse aspre pentru prostitiutie

Istoricul turc a descris si portul prostituatelor din Iasi, imbracate cu rochii pestrite din atlaz, din stofa de matase si de catifea, incaltate cu papuci cu tocuri inalte si impodobite cu cuie aurite. Femeile usoare, afirma Celebi, purtau parul despletit si capul gol si puteau fi gasite mai ales in carciumi.

O descriere asemanatoare le era oferita si fetelor "nelegiuite" din Bucuresti, potrivit cronicarului, despre care acesta sustinea ca umblau cu fata descoperita si purtau fuste de stofa si de matase aurita, in diferite culori. "Cand femeile usuratice din cetatile Ismail, Chilia si Tulcea sunt prinse, ele sunt aduse pe insula si lasate acolo dezbracate, incat mor intr-o noapte din pricina tantarilor", afirma autorul, citat in volumul "Calatori straini despre Tarile Romane", aparut la Editura Stiintifica in 1972.

Evlyia Celebi nu ezita sa re... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro