Ciudateniile singurului lac vulcanic din Romania. Apa nu scade niciodata, e la fel de pura ca apa distilata, iar emanatiile de gaze din zona anunta cum va fi vremea

Ciudateniile singurului lac vulcanic din Romania. Apa nu scade niciodata, e la fel de pura ca apa distilata, iar emanatiile de gaze din zona anunta cum va fi vremea

Nivelul apei nu creste si nu scade niciodata desi lacul nu are izvoare si este alimentat doar de apa de ploaie. Lacul Sfanta Ana se afla la o distanta de 55 de kilometri de Municipiul Miercurea Ciuc, 48 de kilm de Municipiul Sfantu Gheorghe, respectiv 33 km de orasul Targu Secuiesc. In zilele noastre pe langa un loc de relaxare unde oamenii vin sa se scalde si sa respire aer curat, Lacul Sfanta Ana este si loc de pelerinaj.

acum 61 luni (25 Aug 2017)

Cu cateva mii de ani in urma, in locul unde astazi este Lacul Sfanta Ana era un munte vulcanic. Parerile sunt impartite in privinta anului ultimei eruptii, aceasta avand loc cam cu 30 000 - 40 000 de ani in urma.

Lacul Sfanta Ana este una dintre cele mai importante atractii naturale ale Tinutului Secuiesc, fiind unicul lac din Europa Central-Estica format pe fundul craterului unui vulcan stins. Desi in trecut se vorbea ca in unele locuri lacul atinge si 12 metri adancime, ultimele masuratori arata ca adamcicea maxima este de 6,3 metri. Nivelul apei nu creste si nu scade niciodata desi lacul nu are izvoare si este alimentat doar de apa de ploaie. Nimeni nu a reusit sa explice clar cum este posibil asa ceva, mai ales ca debitul precipitatiilor nu este acelasi de la un an la altul. "S-au facut numeroase studii in trecut, dar pana acum nimeni nu a reusit sa explice de ce nivelul apei ramane constant.

O alta ciudetenie a lacului care are forma unei palete de pictor este aceea ca puritatea apei este foarte apropiata de cea a apei distillate. "Apa este foarte curata, dar din cauza lipsei de minerale nu este considerata potabila. Chiar daca este curata nu este recomandat sa bem apa din lac. In muntele de langa lac s-au format, de-a lungul timpului, doua fisuri. Localnicii spun ca daca aerul emanat de acestea pisca la nas atunci este semn de furtuna. Daca nu se intampla acest lucru, este semn de vreme frumoasa.

"In zona mai exista o activitate post-vulcanica care este extrem de sensibila la schimbarile din atmosfera. Atunci cand presiunea atmosferica scade, gazele, precum bioxidul de carbon si sulful, urca spre suprafata si inunda fisurile cu un miros intepator.

Lacul Sfanta Ana se afla la o distanta de 55 de kilometri de Municipiul Miercurea Ciuc, 48 de kilm de Municipiul Sfantu Gheorghe, respectiv 33 km de orasul Targu Secuiesc. Lacul Sfanta Ana poate fi accesat prin legatu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro