Ciudatenii regale: Carol I tinea audiente doar in picioare, Elisabeta il trezea pe rege sa-i citeasca poezii si isi impodobea pisicile cu funde

Ciudatenii regale: Carol I tinea audiente doar in picioare, Elisabeta il trezea pe rege sa-i citeasca poezii si isi impodobea pisicile cu funde

In 1889, Maude Rea Parkinson, o tanara profesoara de limbi straine, amatoare de calatorii si aventura, ajunge in Romania si ramane pana la 1911 cand Marele Razboi o obliga sa se intoarca in tara natala, Irlanda. Audientele in picioare ale lui Carol I Cel mai longeviv domnitor al Romaniei, regele Carol I (1839-1914) este descris de contemporanii si de catre sotia sa ca o persoana rece, preocupat permanent, aproape excesiv, de datoria sa de rege. Era atat de reticent, retinut si controlat, ca trebuie sa fi gasit foarte neplacute chestiunile in care era constant atras de activitatea sau entuziasmul reginei", este unul dintre exemplele date de profesoara care a petrecut peste 20 de ani in Romania.

acum 77 luni (4 Jul 2016)

In 1889, Maude Rea Parkinson, o tanara profesoara de limbi straine, amatoare de calatorii si aventura, ajunge in Romania si ramane pana la 1911 cand Marele Razboi o obliga sa se intoarca in tara natala, Irlanda. Acolo si-a scris amintirile, singura sa incercare memorialistica, volum aparut in 1921 si republicat in 2014 in tara noastra "Douazeci de ani in Romania" (1889-1911). Unele detalii sunt aproape complet necunoscute publicului si sunt aduse la lumina de atentia "scormonitoare" a autoarei pentru ca, dupa cum ea insasi spunea, "lunga mea sedere in aceasta tara m-a invatat, printre altele, ca in Bucuresti nu exista secrete".

La distanta de peste un secol, inseamnarile irlandezei privind Casa Regala romana, in special despre Carol I si Elisabeta a Romaniei, scot la iveala atat lucruri cunoscute, cat si unele suprinzatoare, adevarate "ciudatenii regale".

Audientele in picioare ale lui Carol I

Cel mai longeviv domnitor al Romaniei, regele Carol I (1839-1914) este descris de contemporanii si de catre sotia sa ca o persoana rece, preocupat permanent, aproape excesiv, de datoria sa de rege. Comportamentul acestuia este descris cel mai bine de regina Elisabeta care spunea despre Carol ca este "o persoana care isi poarta coroana si in somn".

De altfel, o forma de exprimare a distantei fata de ceilalti era salutul regal, pe care suveranul il facea intotdeauna doar cu un deget, comportament notat in "Amintirile politice" ale ministrului liberal I.G.

Si profesoara de limbi straine scrie despre o ciudatenie a regelui. Vizitatorul era astfel obligat sa stea si el in picioare ", se arata in volumul "Douazeci de ani in Romania".

Excentricitatile Reginei Elisabeta

Scriitoare, traducatoare si poeta, cunoscuta sub pseudonimul de Carmen Sylva, Regina Elisabeta a Romaniei (1843-1916) era o fire extrem de delicata, romantic... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro