Ciudata tragedie de la gurile Dunarii. Nobili rusi, cu un iaht plin aur, gasiti morti dupa ce nava a esuat in conditii misterioase la Sf. Gheorghe

Ciudata tragedie de la gurile Dunarii. Nobili rusi, cu un iaht plin aur, gasiti morti dupa ce nava a esuat in conditii misterioase la Sf. Gheorghe

Au incercat sa intre in Romania, dar au fost opriti de catre soldati - averea de 14.000.000 de ruble ramasa neatinsa", jurnalistii relatau: "Bucuresti, 9 aprilie - descoperirea pe yachtul "Ostara", esuat la Sulina, la una din gurile de varsare ale Dunarii, a corpurilor a unsprezece nobili rusi, barbati si femei, fiecare impuscat in cap, si niciun suflet viu la bord, a insemnat pentru autoritatile romane una dintre cele mai misterioase tragedii ale bolsevismului in Marea Neagra. Aceasta declaratie ne a fost facuta de locuitori Iacob Sidorencu de ani treizeci si cinci de profesiunie pescar domiciliat in comuna Sfantu Gheorghe Judetul Tulcia si de martoru Gheorghe Balac de ani patru zeci si cinci de profesiunie pescar domiciliat in comuna Sfantu Gheorghe Judetul Tulcia ear dupa ce li sa citit acest act l au semnat cel dintai martor propiu ear cel de al doilea prin punere de deget declarand ca nu stie carte in preuna cu noi Costea T.

acum 104 luni (20 Apr 2015)

Membrii familiei Skadovsky- Falz Fein au fugit spre libertate, dar yachtul Ostara, numit dupa numele unei zeite germanice, cu care au plecat la drum, spre Istanbul, a esuat la Sfantu Gheroghe, cam la 100 metri de mal. Vasul a ajuns cu panzele yachtului erau inghetate si in dimineata zilei de 20 februarie 1920 vasul s-a intepenit in pragurile de nisip care formeaza lungi dune de sub apa.

Moartea nobililor care au fugit in urma cu aproape 100 de ani de regimul bolsevic si care au murit aproape de malul romanesc al deltei, la Sfantu Gheorghe, ramane un mister.

Adevarul este greu de aflat intrucat arhivele Primariei Sfantu Gheorghe au fost distruse, si nu se mai gasesc decat cateva acte, iar marturisirile martorilor sunt contradictorii. Un mister ramane si numarul victimelor, care variaza de la 7 la 11 membri.

Variantele mortii nobililor de pe Ostara

O prima varianta spune ca granicerii romani au deschis focul spre nava naufragiata. Se pare ca intre Iura Scadovsky si militari a existat un dialog, nobilii rusi cerand romanilor sa vina sa ii salveze, promitandu-le ca le vor construi o biserica din aur in zona, insa soldatii au fost la acea vreme mai interesati de comoara pe care banuiau ca se afla pe vas si i-a ucis si au furat rublele de aur si bijuteriile scumpe, scrie Florin Chiriac intr-un articol despre tragedia yachtului Ostara pe care l-a publicat in "Anuarul Muzeului Marinei Romane" in anul 2007.

O alta varianta ne-a oferit-o Vanea Ivanov, de 84 de ani, din Sfantu Gheorghe. A auzit povestea de la batranii satului si apoi a dus-o mai departe. "Ei s-au apropiat de malul nostru, dar au crezut ca furtuna i-a dus din nou in Rusia si s-au impuscat intre ei, de tama sa nu cada pe mana bolsevicilor", spune batranul. Nea Vanea nu crede ca vreun mort de pe vas a fost ingropat crestineste, ci ca toti s-au scufundat cu tot cu vas.

O alt... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro