Ciprian Porumbescu, inchis la Cernauti in celula cu doi criminali. Compozitorul i-a facut sa planga dupa ce le-a cantat o doina la vioara

Ciprian Porumbescu, inchis la Cernauti in celula cu doi criminali. Compozitorul i-a facut sa planga dupa ce le-a cantat o doina la vioara

El raspunse:- Imi veni, atunci, in gand asa: Doamne, daca cu violina mea am muiat inima unui criminal, de isbucnise in plans asa de amar, cat de fericit as fi dac-as avea cu mine, sot de celula, macar o ora, pe acuzatorul meu, pe procurorul (Zotta - n.r.)!", a povesit Ion Gramada in cartea "Din viata lui Ciprian Porumbescu". Metoda ingenioasa gasita de proprietarul Killer de a-si continua afacerea, dupa ce i-a fost inchis magazinul pentru 50 de lei VIDEO O masina rasturnata intr-o rapa de pe malul Bistritei a fost observata dupa noua ore, soferul fiind gasit mort Descoperire de proportii in Suceava: sapte morminte de pe vremea lui Stefan cel Mare, gasite in curtea unei biserici Ai mancat vreodata "barabule pe sparhat sau pampuste"?

acum 56 luni (2 Apr 2015)

Ciprian Porumbescu s-a nascut pe 14 octombrie 1853, la Sipotele Sucevei, fiind fiul Emiliei si al preotului Iraclie Golembiovski. Porumbescu avea varsta de 29 de ani, cand din cauza tuberculozei si-a gasit sfarsitul. Aceasta boala i s-a agravat in perioada in care a stat in inchisoarea de la Cernauti. In anul 1877, in toata Bucovina se serba implinirea a 100 de ani de la alipirea la Imperiul Habsburgic, in timp ce la Iasi avea loc o contra - demonstratie facuta in memoria mortii domnitorului Grigore Ghica. Societatea "Arboroasa" a trimis o telegrama de condoleante primarului din Iasi, primind drept rasplata pentru acest gest 600 de coroane de la ministerul de culte din Bucuresti.

Acest schimb de amabilitati nu a fost pe placul regimului habsburgic, astfel ca procurorii au cerut arestarea conducatorilor societatii "Arboroasa", fiind acuzati de tradarea de tara.

Nu a fost gasit nimic in interior, insa chiar si asa, in seara zilei de 15 noiembrie 1877, conducatorii "Arboroasa", respectiv Zaharie Voronca, Constantin Morariu, Orest Popescu si Eugen Siretean, au fost dusi la inchisoarea din Cernauti, unde au fost inchisi in celule pline de hoti si criminali. Pe la 9 si jumatate ore, m-am asezat la pian si am cantat diferite bucati: duete pentru pian si vioara, de (indescifrabil - n. I.G.) si, la urma, am incercat admirabila "Balada" pentru vioara si pian, compozitia lui Ciprian, care am publicat-o eu, dupa moartea lui.

Ciprian - pianul era langa fereastra - privea, de la fereastra, spre strada care mergea prin sat. Deodata, aud un zgomot - ma uit spre Ciprian, vad ca i-a cazut arcusul din mana si danduse inapoi palid ca un cadavru, imi zice: "Vine jandarmul cu vornicul din sat - vine, draga Marioara, sa ma aresteze!". Tata, sarmanul, s-a sculat de la masa, unde lua cafeaua, si era aproape sa cada, daca nu-l sustineam eu si Ciprian.

N-au trecut 5 minute si iata jandarmul, zi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro