Ciorbea trage Portul Constanta de sub picioarele lui Mazare

Ciorbea trage Portul Constanta de sub picioarele lui Mazare

Semnalul din teritoriu Avocatul Poporului a precizat ca sesizarea sa a pornit de la semnalul venit din teritoriu de la peste 30 organizatii sindicale, persoane fizice si de la senatorul Christian Gigi Chiru, liderul PDL Constanta. Proiectul sustinut de lideri PSD este puternic contestat de operatorii si de sindicalistii portuari, care pun problema gestionarii corespunzatoare a unui obiectiv strategic national de catre o administratie locala care nu si-a dovedit performantele decat in politica asistatilor sociali ce ii asigura voturi. Mazare, acuzat ca a falimentat orasul De ce este ilegal transferul Portului Constanta catre administratia Mazare Curtea de Conturi a sesizat Parchetul in privinta activitatii de la Administratia Porturilor Maritime Constanta FOTO Peste 3.000 de constanteni, la protestul impotriva lui Radu Mazare si a lui Nicusor Constantinescu Portuarii reiau protestele.

acum 115 luni (11 Sep 2014)

Avocatul Poporului Victor Ciorbea a ridicat exceptia de neconstitutionalitate in cazul preluarii Portului Constanta. 216/2008, prin care Ministerul Transporturilor a cedat gratuit un pachet de actiuni de 20% ale Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta catre Consiliul Local Constanta, contravine Constitutiei. "Este o incalcare a dreptului de proprietate privata al statului, prin care statul a fost prejudiciat", a declarat Victor Ciorbea.

Cele doua articole din Constitutie invocate de Ciorbea, prin care legea este discutabila, sunt Articolul 136 privind Proprietatea si Articolul 121 privind Autoritatile comunale si orasenesti. La Articolul 136, alineatele 1 si 2 arata: "Autoritatile administratiei publice, prin care se realizeaza autonomia locala in comune si in orase, sunt consiliile locale alese si primarii alesi, in conditiile legii.

Ori, in opinia Avocatului Poporului, titularii dreptului de proprietate nu pot fi decat statul si unitatile administrativ-teritoriale (comune, orase, municipii si judete), in niciun caz consiliile locale sau consiliile judetene, care sunt autoritati deliberative si nu au patrimoniu. Unica autoritate de jurisdictie constitutionala in Romania, Curtea Constitutionala a fost sesizata si urmeaza a se pronunta in acest caz. Dar da, ma astept la un raspuns pozitiv, altfel n-as fi ridicat aceasta exceptie de neconstitutionalitate", a declarat Victor Ciorbea pentru "Adevarul".

Semnalul din teritoriu

Avocatul Poporului a precizat ca sesizarea sa a pornit de la semnalul venit din teritoriu de la peste 30 organizatii sindicale, persoane fizice si de la senatorul Christian Gigi Chiru, liderul PDL Constanta. Parlamentarul constantean arata ca demersul nu vizeaza neaparat luarea unor bani de la comunitate, ceea ce s-ar putea intampla daca CCR decide returnarea dividendelor incasate de Consiliul Local Constanta in toata aceasta p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro