Ciorba de salata ca la Maramures. Ingredientul secret care face diferenta
Avem nevoie de: - O capatana de salata (sau doua, daca sunt mai mici, din gradina) - 2-3 catei de usturoi - una-doua feliute de slanina taiate bucatele (150-200 g) - o cana de zer din lapte de oaie - 500 ml smantana - 2 oua - leustean - o lingura de ulei - 2 linguri de faina Slanina se pune la calit in ulei, iar cand e aproape gata, se pune usturoiul maruntit.
Ciorba de salata era preferata in aceasta perioada de dupa iarna, cand legumele si verdeturile nu erau chiar la indemana. Tanti Anisoara, o femeie de 74 de ani, spune ca ciorba de salata adevarata se face cu zer de oaie si cu slanina. Avem nevoie de: - O capatana de salata (sau doua, daca sunt mai mici, din gradina) - 2-3 catei de usturoi - una-doua feliute de slanina taiate bucatele (150-200 g) - o cana de zer din lapte de oaie - 500 ml smantana - 2 oua - leustean - o lingura de ulei - 2 linguri de faina Slanina se pune la calit in ulei, iar cand e aproape gata, se pune usturoiul maruntit. "Fac un rantas cu cele doua linguri de faina si il diluez cu zerul de oaie", spune tanti Anisoara.
Rantasul este specific ardelenenesc si presupune prajirea fainii in ulei sau in grasimea obtinuta dupa calirea bucatilor de slanina. Apoi se dilueaza cu lapte sau, in cazul ciorbei de salata, cu zer din lapte de oaie. Cand fierbe, se adauga 3-4 litri de apa, iar cand fierbe din nou, se pune salata taiata.
Dupa ce s-a fiert, se pune dupa gust leustean si se acopera cu un capac. Pont: ciorba de salata poate fi gatita in apa in care s-a fiert o bucata de costita afumata, pentru un gust de exceptie. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro