Ciomageala de la Ruginoasa, o adunare flower-power. Cum au renuntat batausii in premiera la biciuri, lanturi si bate

Ciomageala de la Ruginoasa, o adunare flower-power. Cum au renuntat batausii in premiera la biciuri, lanturi si bate

Peste 1.000 de localnici din comuna ieseana Ruginoasa s-au adunat in dimineata zilei de astazi, 31 decembrie, pentru a asista la celebra confruntare intre tinerii mascati. Caracterul violent al manifestarii de la Ruginoasa a scazut in intensitate in ultimii ani, dupa o serie de incidente grave, care au generat mobilizarea fortelor de ordine. Satenii, suparati ca jandarmii si politistii nu i-au lasat pe flacai sa-si dea cu batele in cap FOTO Traditie de Anul Nou: capre, mascati si lupte cu bate "Colindul cu Vasilica", "Nunta uratilor" si "Malanca", obiceiuri specifice Bucovinei

acum 63 luni (31 Dec 2014)

Peste 1.000 de localnici din comuna ieseana Ruginoasa s-au adunat in dimineata zilei de astazi, 31 decembrie, pentru a asista la celebra confruntare intre tinerii mascati. Cu toate acestea, pentru prima data in istoria de peste 70 de ani a traditiei, "combatantii" s-au prezentat in fata audientei fara bate, lanturi, ciomege sau biciuri.

In schimb, cativa zeci de oameni costumati in straiele traditionale au mers la primarie si l-au urat pe edilul comunei.

"Satenii s-au adunat in jurul orei 5.30 in trei puncte din comuna, Rediu, Dumbravita si Bugioaia, dupa care au pornit spre locul de intalnire. Le multumim oamenilor ca s-au comportat civilizat si ca nu au existat incidente", a declarat Marius Taranu, purtatorul de cuvant al Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau, unitate care a asigurat ordinea publica la acest eveniment.

Teoretic, in comuna Ruginoasa ar trebui sa existe sase cete, care sa se confrunte in cele trei puncte enumerate mai sus de catre reprezentantul Jandarmeriei.

In trecut, au avut loc confruntari violente intre localnici si jandarmi

Anul acesta, doar patru cete s-au organizat, s-au costumat si au mers separat la primar sa-l ureze.

In ultimele trei zile in comuna au fost mobilizati in jur de 100 de jandarmi si politisti, inclusiv luptatori S.A.S. (Serviciul pentru Actiuni Speciale din cadrul Politiei), care i-au lamurit pe combanti ca incalca legea si ca sunt pasibili de sanctiuni drastice. "Incaierarea, ultrajul contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii si linistii publice, portul ilegal de arma alba in locuri publice, vatamarea corporala distrugerea, blocarea drumurilor publice, constituie fapte cu caracter penal, care pot fi sanctionate, cu inchisoarea. Solicitam locuitorilor comunei Ruginoasa sa se manifeste pasnic in cadrul evenimentului, pentru ca toti participantii sa se bucure, in liniste, de un obicei strabu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro