Cine va supraveghea bancile Europei?

Comisia Europeana a propus infiintarea unei autoritati unice care va avea puterea de a decide cand bancile trebuie salvate sau inchise, in pofida faptului ca oficialii germani sunt de parere ca aceste prevederi incalca tratatele europene, care limiteaza puterile Bruxelles-ului asupra finantelor nationale.Potrivit unui comunicat al Comisiei, mecanismul unic de rezolutie pentru Uniunea Bancara va avea un nou board, format din reprezentantii Bancii Centrale Europene, Comisiei Europene si ai autoritatilor nationale competente (si anume, cele ale statelor in care se afla sediul central al bancii, precum si sucursale si/sau filiale ale acesteia). In acest moment, consiliul de rezolutie (care la inceput va fi format din 300 de angajati) va face recomandari Comisiei, cea care va lua decizia daca va pune in practica procedura de rezolutie bancara.Intrarea in vigoare a mecanismului unic de rezolutie este prevazuta pentru 2015, insa regulile pe baza carora ar urma sa stabileasca ordinea creditorilor in cazul salvarii unei banci nu vor fi operationale decat in 2018.

acum 104 luni (4 Feb 2015)

Institutia care se va ocupa cu supravegherea unitara a sistemului bancar din Europa isi propune sa fortifice bancile, dar si sa protejeze mai bine clientii. Uniunea Bancara este un pas evident si necesar, iar un mecanism comun de rezolutie este parte integranta a acestei Uniuni Bancare si el trebuie implementat si convenit de cat mai multe tari membre ale Uniunii Europene.

Este vorba de tarile care nu sunt in uniunea monetara, pentru ca cele care sunt nu mai au libertatea de a alege sau nu sa aplice mecanismul", spune Bogdan Olteanu. Comisia Europeana a propus un mecanism unic de rezolutie pentru Uniunea Bancara, care sa completeze mecanismul unic de supraveghere din 2012.

Eu personal, cel putin, nu simt ca o sa vedem falimente normale si legea normala nu se va aplica asupra falimentelor bancilor in viitor, pentru ca sistemul care prinde forma, in urma crizei, ne-a aratat ca externalitatile negative sunt atat de coplesitoare, incat rezolutia bancara trebuie gestionata diferit. Al doilea punct este ca noi am fost provocati foarte serios sa reusim sa pretuim noi sisteme in tarile noastre, autoritatile din tarile noastre sa actioneze impreuna cu structura pentru a infiinta un nou mecanism de rezolutie bancara, de vreme ce toti ar trebui sa implementam pentru aceasta noi legi, unii dintre noi am putut chiar sa aplicam parte din aceste legi", a explicat vicepresedintele BNR.

Olteanu a subliniat ca s-a muncit foarte mult pentru a fi proiectat noul cadru european de rezolutie bancara, "un cadru temporar, tranzitoriu", considerand ca este de asteptat ca ulterior sa fie aplicat un nou mecanism de rezolutie valabil in toata Europa. Sunt vremuri relativ grele, in care tu trebuie sa proiectezi legi, fara sa le incerci, legi scrise in weekend si implementate imediat, tot in weekend", a spus Bogdan Olteanu, in conferinta organizata de BNR, in seria de colocvii juridice ale Bancii Nationale.

Comisia Europeana a propus infiintarea unei autoritati... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro