Cine sunt romanii care ne fac cinste in Australia

Circa 1903 persoane au profiluri pe reteaua LinkedIn asociate cu categoria "roman", iar structura acestei multimi consider ca este reprezentativa pentru profesiile romanilor din Australia: - 50 % sunt oameni de afaceri ("Romanian business" 1.032 persoane) - 25 % sunt oameni de stiinta ("Romanian science" 565 persoane) - 6 % sunt studenti ("Romanian student" 139 persoane) - 2,5% sunt lectori universitare (67 persoane) - 1 % sunt profesori ("Romanian professors" 19 persoane) Structura pe domenii de activitate este: 184 persoane - IT 10% , 79 persoane - servicii financiare - 5% 62 persoane - marketing si publicitate - 4% 60 persoane - minerit si metale 4%, 59 persoane - constructii 4%, 55 persoane - educatie - nivel academic 4% , 27 persoane - cercetare 2% Percep comunitatile romanesti din Australia si Noua Zeelanda ca o reflectare fidela a romanilor de acasa!

acum 92 luni (21 Jul 2015)

>

In ce domenii de interes comun pot coopera Romania si Tasmania? Australienii sunt impresionati de jertfa soldatilor romani cazuti in Primul Razboi Mondial si au inteles rolul acestora in crearea statului roman modern, de povestea Internetului de mare viteza si de interesul Printului Charles pentru restaurarea unor case traditionale si pentru agricultura ecologica din Transilvania.

Nineta Barbulescu: Cu ocazia primei mele vizite in Tasmania (8 - 11 iulie 2015) am identificat un potential de cooperare in domenii precum: sanatatea, tehnologia informatiilor si inovatiei, cea mai mare colectie de arta romaneasca moderna si contemporana, aflata in custodia Universitatii din Tasmania si un interes viu al romanilor din acest stat australian de a fi mai mult impreuna si de a fi mai bine perceputi ca o comunitate a unei tari latine cu 2.500 de ani de istorie documentata.

Inedit, parcul national din sud-vestul Tasmaniei s-a numit multe decenii Transilvania, prin trimitere la intelesul latin (tara de dincolo de padure). In marja prezentarii scrisorilor de acreditare la Wellington (3 iunie 2015) am vizitat comunitatile romanesti din 3 orase: Christchurch, Wellington si Auckland si am aflat, cu bucurie, despre intentia unui grup de romani de a crea un fan Club Dacia pentru a stimula decizia companiei Renault de a exporta masini Dacia si in Australia si Noua Zeelanda.

P.S.: Cat de mari sunt comunitatile romanilor din Australia si Noua Zeelanda ?

N.B.- La recensamantul australian din 2011, comunitatea romaneasca din aceasta tara era formata din 12.247 persoane care au declarat ca vorbesc romaneste acasa, respectiv : 5.022 in statul Victoria (capitala Melbourne), 2375 in statul New South Wales (capitala Sydney), 2.126 in statul Queensland (capitala Brisbane), 1.620 in Australia de Vest (capitala Perth), 978 in Australia de Sud (capitala Adelaide), 70 in Australian Capital Territory (capitala Australiei - Canberra), 34 in Tasm... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro