Cine sunt mercenarii Chinei din Africa

După răpirea in mai 2014 de către gruparea extremistă Boko Haram a 10 chinezi care lucrau pe şantierul de construcţii al unui baraj hidroelectric in Nigeria, comunicatele de alertă de acest tip s-au succedat. La Beijing, problema unei implicări militare in Africa se pune din ce in ce mai deschis şi dezbaterea face ravagii la varful puterii, susţine universitarul Anthony Ross, de la Centrul de studii chineze al universităţii din Stellenbosch, in Africa de Sud. Asigură transportul persoanelor şi materialelor, evacuarea in caz de urgenţă, construirea de infrastructuri ca poduri sau şosele pentru permiterea transportului materiilor prime din punctele de extracţie pană la principalele porturi din Kenya sau Africa de Sud. Un tip de deplasare pe care de obicei China o efectuează discret, dar de această dată, organul de presă oficial al Ministerului Apărării a relatat pe larg vizita generalului, care a inspectat fregata anti-rachete Sanya şi trupele Armatei Populare angajate in lupta contra-terorismului in Cornul Africii. Cooperare militară China are cooperare militară cu 11 state de pe continent - Algeria, Angola, Egipt, Ghana, Nigeria, Africa de Sud, Sudanul de Sud, Tanzania, Uganda, Zambia şi Zimbabwe şi căștile sale albastre sunt desfăşurate in Côte d’Ivoire, in Darfour, RDC, Liberia şi Sahara Occidentală.

acum 100 luni (24 Dec 2015)

Condotier in ţări din Golf şi in Yemen, fondatorul Blackwater, Erik Prince, incearcă să refacă in Africa, in contul Beijingului, "Compania Indiilor".

Erik Prince, legendarul patron şi fondator al Blackwater, cea mai puternică armată privată din lume pană in 2009, este in prezent la comanda Frontier Services Group (FSG), intreprinderea sa cu sediul in Hong Kong, insărcinată cu logistica in Africa pentru numeroasele multinaţionale chineze. Asigurarea logistică este faţada, dar in culise este vorba de apărarea investiţiilor Chinei in ţări africane, caracatiţa economică chineză fiind speriată de ascensiunea terorismului ,care ii ameninţă interesele.

Riscul terorist este explicit evocat de Beijing, care se declară ingrijorat pentru securitatea celor două milioane de expatriaţi in Africa. Ministerul chinez pentru Securitatea Statului, Guoanbu, a lansat recent un semnal de alarmă după ce a identificat o serie de ameninţări pe continent. După răpirea in mai 2014 de către gruparea extremistă Boko Haram a 10 chinezi care lucrau pe şantierul de construcţii al unui baraj hidroelectric in Nigeria, comunicatele de alertă de acest tip s-au succedat. Zeci de chinezi au fost răpiţi sau ucişi in ultimii ani şi chiar săptămana trecută un chinez a fost răpit in Mozambic. La Beijing, problema unei implicări militare in Africa se pune din ce in ce mai deschis şi dezbaterea face ravagii la varful puterii, susţine universitarul Anthony Ross, de la Centrul de studii chineze al universităţii din Stellenbosch, in Africa de Sud. Problema ar fi de protejare a intereselor economice chineze fără să renunţe să se distingă de americani şi europeni asupra strategiei "priviţi că suntem paşnici, nu facem decat afaceri!".

Citește și: RUȘII trimit MERCENARI in zonele riscante din SIRIA

Semn al acestei conştientizări, China a inceput să facă apel la grupuri private pentru misiunile sale cele mai peri... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro