Cine sunt hutulii? Istoria nomazilor veniti din Galitia care i-au fascinat pe romani cu traditiile si obiceiurile lor

Primele date statistice privind hutulii din Bucovina sunt de la inceputul secolului al XVIII-lea, cand in urma unui recensamant s-a constatat ca, din cele 14.350 de familii existente la acea vreme in Bucovina, 11.099 erau de romani, 1.261 de ruteni si 1.112 de hutuli. Cum traiesc fostii haiduci de temut ai Ardealului de Nord FOTO VIDEO Coltul de rai de la Lucina, locul unde sute de cai hutuli zburda liberi pe crestele muntilor Primul dictionar de limba hutula, la Campulung

acum 67 luni (1 Sep 2015)

Hutulii sunt un grup etnic care traieste in Bucovina, Maramures, Transcarpatia si Pocutia. In judetul Suceava, hutulii locuiesc in comunele din apropierea granitei cu Ucraina, respectiv Breaza, Brodina, Izvoarele Sucevei, Moldova - Sulita, Moldovita, Ulma si Vatra Moldovitei, in timp ce in Maramures, hutulii si-au dezvoltat comunitati in comunele Bistra, Poienile de sub Munte, Repedea, Rona de Sus, Ruscova si Viseu de Sus.

Hutulii provin din Galitia si au parasit teritoriul acestei regiuni pentru a migra in nordul Bucovinei din pricina birurilor, a serviciului militar care era greu si lung ca durata, a problemelor economice, dar si pentru ca polonezii si mai apoi austro-ungarii au incercat catolicizarea Galitiei, hutulii fiind in exclusivitate ortodocsi. Imigratia acestora a fost favorizata si de faptul ca, la sfarsitul secolului XVII, granita dintre Moldova si Polonia a fost desfiintata.

Primele date statistice privind hutulii din Bucovina sunt de la inceputul secolului al XVIII-lea, cand in urma unui recensamant s-a constatat ca, din cele 14.350 de familii existente la acea vreme in Bucovina, 11.099 erau de romani, 1.261 de ruteni si 1.112 de hutuli. La inceputul anilor 1900, s-a estimat ca in Bucovina s-ar afla in jurul a 25.000 de hutuli. Cele mai importante traditii aduse de hutuli si pastrate in Bucovina sunt incondeierea oualor de Paste si impodobirea bradului de Craciun.

Harta etnografica a Bucovinei

Modul liber de viata al hutulilor s-a pierdut odata cu trecerea timpului, dezvoltarea societatii bucovinene contribuind si ea intr-un fel sau altul la schimbarea felului in care aleg sa traiasca hutulii.

"Hutulii duc o viata de pasare pribeaga, originala si libera. E cel mai ciudat fenomen de a vedea pe taranul roman de bastina cum asculta cu atentie la ceea ce spune oaspetele sau. Si acest oaspete vine poate din muntii Tatrei, de cine stie un... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro