Cine si de ce finanteaza gruparea terorista Stat Islamic

Acțiunile teroriste ale grupării Stat Islamic, dincolo de victimele omenești și de pagubele materiale, ridică o intrebare importantă: de unde vin resursele acestei organizații criminale? Cine urmează Cea mai bogată organizație teroristă Analiști din SUA estimează că ISIS este cea mai bogată organizație teroristă din lume, cu o avere care se apropie de două miliarde de dolari. Alți bani vin din taxele de răscumpărare a ostaticilor, inclusiv a copiilor răpiți, din contrabanda cu droguri precum și din traficul cu obiecte de artă provenite din zonele arheologice devastate.

acum 54 luni (17 Nov 2015)

Acțiunile teroriste ale grupării Stat Islamic, dincolo de victimele omenești și de pagubele materiale, ridică o intrebare importantă: de unde vin resursele acestei organizații criminale?

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut, luni, intr-un discurs la reuniunea grupului G20, că gruparea teroristă Stat Islamic primește bani din 40 de țări ale lumii, inclusiv din state membre ale G20, din care fac parte principalele 19 state industrializate ale lumii, precum și Uniunea Europeană.

Putin a susținut că are această informație de la serviciile de informații ale Rusiei. Cine urmează

Cea mai bogată organizație teroristă

Analiști din SUA estimează că ISIS este cea mai bogată organizație teroristă din lume, cu o avere care se apropie de două miliarde de dolari. Banii provin atat din surse proprii (de exemplu din vanzarea de petrol), cat și din donații. Potrivit Departamentului Trezoreriei din SUA, ISIS obține, numai din vanzarea de petrol, venituri de 1 - 2 milioane de dolari pe zi. Țițeiul provine din campuri extractive situate in acele regiuni ale Siriei și Irakului care sunt controlate de ISIS.

ISIS mai obține bani din taxe vamale, din impozitele impuse cetățenilor și din serviciile oferite acestora (electricitate, telefon).

Alți bani vin din taxele de răscumpărare a ostaticilor, inclusiv a copiilor răpiți, din contrabanda cu droguri precum și din traficul cu obiecte de artă provenite din zonele arheologice devastate.

La data de 14 iunie 2014, un articol din publicația Daily Beast anunța că "aliații Americii finanțează ISIS". Articolul anunța că gruparea ISIS este finanțată "de ani de zile de donatori bogați din Kuwait, Qatar și Arabia Saudită, trei aliați ai SUA care au agende duale in războiul impotriva terorii".

Dintre cele trei state menționate, Arabia Saudită este și membră a G 20 - ceea ce ar confirma declarațiile de lun... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro