Cine si cum ar putea beneficia de ajutorul de 15.000 euro pentru producerea de rosii. Producator: "Speram sa nu fie o gogorita electorala"

Cine si cum ar putea beneficia de ajutorul de 15.000 euro pentru producerea de rosii. Producator:

"Cred ca s-au trezit ca e un efort financiar urias sa-si puna in practica toate promisiunile si acum cauta fel de fel de chichite sa limiteze numarul de beneficiari", spun producatorii de tomate in spatii protejate, cei carora Guvernul le-a promis un ajutor de cate 3.000 euro/an, suma maxima acordata putand ajunge la 15.000 euro, daca detin cel putin 1.000 m.p. La acest moment se afla in dezbatere publica proiectul hotararii de Guvern "pentru aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate", beneficiarilor, conditiilor de eligibilitate, modului de acordare a ajutorului de minimis, a valorii anuale totale a acestuia, precum si modalitatile de verificare si control". Nelamuriri mai sunt legate si de vechimea exploatatiei, pentru ca nu se precizeaza daca au acces inclusiv exploatatiile infiintate in acest an, dar si de posibilitatea de a cumula mai multe ajutoare (ex - daca fermierii care beneficiaza de sprijinul cuplat pentru cultura de legume in sere si solarii sunt eligibili si pentru ajutorul de minimis pentru cultura de rosii, cultura care este inclusa si in schema de la APIA pentru care, anul trecut, cuantumul a fost de 12.791,29 euro/ha.).

acum 74 luni (22 Jan 2017)

"Cred ca s-au trezit ca e un efort financiar urias sa-si puna in practica toate promisiunile si acum cauta fel de fel de chichite sa limiteze numarul de beneficiari", spun producatorii de tomate in spatii protejate, cei carora Guvernul le-a promis un ajutor de cate 3.000 euro/an, suma maxima acordata putand ajunge la 15.000 euro, daca detin cel putin 1.000 m.p.

La acest moment se afla in dezbatere publica proiectul hotararii de Guvern "pentru aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate", beneficiarilor, conditiilor de eligibilitate, modului de acordare a ajutorului de minimis, a valorii anuale totale a acestuia, precum si modalitatile de verificare si control".

"Noi avem la acest moment o serie de nelamuriri, de nemultumiri legate de acest proiect, pe care le-am inaintat ministerului. Nu e vorba numai de noi, de aici, din Olt, ci de fermieri din intreaga tara. Si directiile agricole, in urma semnalelor primite, au transmis observatii si propuneri, care, speram noi, se vor regasi in forma finala", spune liderul Sindicatului Producatorilor Agricoli Olt, Ion Paunel, care acuza ca prin forma propusa micii fermieri, fermele de familie, sunt dezavantajati.

Care sunt nemultimirile

O prima nemultumire a fermierilor este legata de faptul ca ajutorul va fi acordat sub forma unei scheme de minimis, nu ca ajutor de stat, cum s-a transmis initial, fapt care face ca sumele acordate sa fie cumulate cu alte ajutoare de minimis, impreuna trebuind sa nu depaseasca 15.000 euro. Acum sumele impreuna trebuie sa nu depaseasca aceasta suma", spun fermierii, care arata cu degetul catre crescatorii de porci, spre exemplu, care vor primi, cum sperau si ei, ajutorul promis ca ajutor de stat, nu ca sprijin de minimis.

O alta nemultumire este legata de perioada stabilita pentru depunerea documentelor ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro