Cine si cum a inventat radiera. Povestea micii bucati de cauciuc care a permis oamenilor sa-si corecteze scriiturile

Cine si cum a inventat radiera. Povestea micii bucati de cauciuc care a permis oamenilor sa-si corecteze scriiturile

painea Pana in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, urmele de creion de pe o bucata de hartie se putea sterge (la modul aproximativ) folosind o bucatica de paine sau o tablita din ceara de albine. Grabit si neatent, englezul a nimerit o bucata "inutila" din cauciuc (singura lui folosinta cat de cat acceptabila era la impregnarea unor tesaturi din in, care deveneau cat de cat impermeabile, fiind folosite ca pelerine de ploaie) pe care o pastra pe biroul dintr-o curiozitate inginereasca ce avea sa se dovedeasca intemeiata.

acum 43 luni (12 Mar 2016)

Nu de alta, dar ne aflam intr-o epoca a tehnologiei avansate, in care (aproape) nimeni nu mai scrie pe hartie, iar textul pastrat de memoriile electronice se corecteaza cu "undo", "backspace", "delete" sau alte comenzi ale tastaturii ori, mai nou, ale ecranului de tip "touch screen".

Si totusi, de dragul istoriei omenirii, o sa riscam sa vorbim despre batrana radiera, un obiect care la vremea ei a fost o inventie revolutionara, caci a dat oamenilor posibilitatea sa se razgandeasca, sa-si schimbe/corecteze ideile chiar si dupa ce le-au asternut pe hartie. Lucru de neconceput pana atunci, caci cuvantul odata scris, asa ramanea, de unde si cunoscutul dicton latinesc "Verba volant, scripta manent" (vorba zboara, ce-i scris ramane). painea

Pana in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, urmele de creion de pe o bucata de hartie se putea sterge (la modul aproximativ) folosind o bucatica de paine sau o tablita din ceara de albine.

De altfel, inventatorul radierei, inginerul britanic Edward Nairne, chiar o bucata de paine cauta atunci cand s-a decis, intr-o dimineata ploioasa a primaverii anului 1770, sa stearga o parte din schita pe care o desena cu creionul.

Grabit si neatent, englezul a nimerit o bucata "inutila" din cauciuc (singura lui folosinta cat de cat acceptabila era la impregnarea unor tesaturi din in, care deveneau cat de cat impermeabile, fiind folosite ca pelerine de ploaie) pe care o pastra pe biroul dintr-o curiozitate inginereasca ce avea sa se dovedeasca intemeiata.

Surpriza i-a fost atat de mare cand a vazut ce bine sterge urmele de creion, incat in acelasi an a pus bazele unei afaceri cu gume de sters. FOTO wikipedia.org

Una peste alta, spre sfarsitul anului 1770, Nairne vindea deja radiere la o pravalie din Cornwall, la un pret destul de piperat pentru acele timpuri: trei silingi pentru o bucata cu latura de doar un centimetru. De la Priestly la la Goodyear

Ceea ce trebuie s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro