Cine s-ar afla in spatele tentativelor de incendiere a scolilor romanesti din Ucraina. "Au planificat o provocare brutala in Bucovina"

Cine s-ar afla in spatele tentativelor de incendiere a scolilor romanesti din Ucraina.

In urma cu o saptamana de zile, in presa din Ucraina a aparut o stire conform careia doua scoli cu predare in limba romana din regiunea Cernauti urmau sa fie incendiate ca urmare a unui complot pus la cale de serviciile secrete ruse. "Am aratat in mod explicit sensul si tintele acestei provocari: subminarea relatiilor bilaterale interstatale ruso-romane, intensificarea in continuare a tensiunii politic - militare pe continentul european, ucrainizarea fortata si incalcarea drepturilor fundamentale ale minoritatilor nationale din Ucraina, crearea unui ecran de fum in ceea ce priveste brutalitatile barbare ale neo - nazistilor ucraineni, celor care se bucura de impunitate totala din partea autoritatilor, in privinta Centrul Cultural Rus de la Kiev, sucursalelor bancilor ruse, mass - media independente, si asa mai departe", se arata pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei in Romania.

acum 59 luni (2 Mar 2018)

In urma cu o saptamana de zile, in presa din Ucraina a aparut o stire conform careia doua scoli cu predare in limba romana din regiunea Cernauti urmau sa fie incendiate ca urmare a unui complot pus la cale de serviciile secrete ruse.

Conform unor informatii obtinute din partea unor jurnalisti din Cernauti, mai multi cetateni ucraineni ar fi fost platiti cu suma de 10.000 de ruble (n.r. - circa 150 de euro) de catre serviciile speciale ruse pentru a incendia scolile din Pilipauti si Ostrita-Mahala, regiunea Cernauti. Agentii Serviciului de Securitate din Ucraina au intrat pe fir si au anuntat ca ar fi dejucat cele doua tentative de incendiere a unitatilor de invatamant.

Trebuie mentionat faptul ca in ultimele doua saptamani, scolile si gradinitele din regiunea Cernauti au fost inchise din cauza unei epidemii de gripa. Circa 170 de unitati de invatamant au fost inchise in Bucovina de Nord timp de doua saptamani de zile, cursurile fiind reluate pe 26 februarie 2018.

"Se stie foarte bine si informatiile au aparut recent si in presa romaneasca, referitoare la unele incercari facute pe teritoriul Ucrainei de catre serviciile speciale ale Federatiei Ruse, cu folosirea si a unor cetateni ucraineni, de a organiza incendierea a doua scoli din zona, din regiunea Cernauti. Adica e vorba de cinismul, probabil, la maxim al regimului rus, care fara sa se ascunda chiar incearca sa organizeze niste acte teroriste impotriva unor institutii de invatamant, a unor copii, de fapt", a declarat ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Oleksandr Bankov.

"Am aratat in mod explicit sensul si tintele acestei provocari: subminarea relatiilor bilaterale interstatale ruso-romane, intensificarea in continuare a tensiunii politic - militare pe continentul european, ucrainizarea fortata si incalcarea drepturilor fundamentale ale minoritatilor nationale din Ucraina, crearea unui ecran de fum in ceea ce prive... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro