Cine reprezinta Romania in monitorizarea alegerilor din Republica Moldova?

Cine reprezinta Romania in monitorizarea alegerilor din Republica Moldova?

Mai trebuie sa amintim faptul ca intr-o declaratie din 29 septembrie, forumul european anunta "motive serioase de ingrijorare" privind Republica Moldova: "In special lipsa de rezultate privind lupta impotriva coruptiei, sistemul obscur de finantare a partidelor politice si campaniilor electorale, aceasta incluzand finantari externe, monopolul asupra mass-media precum si lipsa de transparenta privind sursele de finantare si rolul jucat de structurile oligarhice in procesul electoral". Asta deoarece Ucraina este sfasiata de un razboi civil si, lucru foarte important, acordul sau de asociere cu UE este blocat de veto-ul olandez si de perspectiva minima ca Parlamentul de la Haga sa doreasca sa schimbe directia.

acum 73 luni (26 Oct 2016)

>

In primul rand, OSCE este organizatia care, in mod traditional, asigura acest tip de monitorizare, verdictul sau fiind, ca regula aproape generala, unul determinant in modul in care comunitatea internationala judeca corectitudinea procesului electoral si validitatea politica si morala a rezultatului final. Alaturi de delegatia OSCE, in Republica Moldova vor mai trimise grupuri de observatori din partea Adunarii parlamentare a OSCE, a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si a Parlamentului European.

Misiunea OSCE a fost pregatita din timp, extrem de amanuntit, precedata de contacte cu responsabilii locali ai tuturor sectoarelor relevante pentru desfasurarea procesului electoral. Rezultatele (impreuna cu o analiza a proceselor pre-electorale si electorale) dar si o lista a tuturor intalnirilor avute cu oficiali din Rep. Moldova) sunt reunite intr-un document din iulie 2016, cel pe baza caruia s-a facut "apelul de oferte" ulterior, catre statele membre, pentru trimiterea de observatori nationali. Alaturi de ei se afla o echipa, tot a OSCE, cea a "observatorilor de lunga-durata" compusa din 20 de persoane (printre care si romanul Cristian-Daniel Besliu) , cu o componenta reunind reprezentani din Austria, Rep.Ceha, Danemarca, Franta, Macedonia, Germania, Lituania, Irlanda, 2 experti din Olanda, 2 din Norvegia, 3 din Federatia Rusa, 2 din Marea Britanie si 2 din SUA. in echipe de cate doi, se vor deplasa la cat mai multe sectii de vot, apoi la numararea si prezentarea rezultatelor votului. Alaturi de ei se vor mai afla si membrii delegatiei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) compusa din 21 de persoane si condusa de Elisabeth Schneider-Schneiter (Elvetia, PPE/DC).

Mai trebuie sa amintim faptul ca intr-o declaratie din 29 septembrie, forumul european anunta "motive serioase de ingrijorare" privind Republica Moldova:

"In special lipsa de rezultate privind lupta impotriva coruptiei, sistemul obscur de finant... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro