Cine pierde si cine castiga de pe urma prabusirii pretului la petrol

Cine pierde si cine castiga de pe urma prabusirii pretului la petrol

Barilul de petrol a coborat pe burse pana la 55,25 de dolari, in principal din cauza surplusului, dar si a cererii scazute, spun specialistii citati de presa internationala. Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol, OPEC, adica cele 12 tari care furnizeaza in jur de 40% din petrolul mondial, a anuntat deja ca doreste sa-si mentina cota de piata, indiferent de consecinte. Pactul permite ca pana la 550.000 de barili de petrol pe zi sa fie livrate in portul Ceyhan, printr-o conducta de la granita cu Turcia operata de guvernul regional din Kurdistan. Amplasat pe o suprafata de aproape 40 de hectare, imobilul este cotat la pretul de 109 milioane de dolari.

acum 114 luni (7 Jan 2015)

Barilul de petrol a coborat pe burse pana la 55,25 de dolari, in principal din cauza surplusului, dar si a cererii scazute, spun specialistii citati de presa internationala.

Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol, OPEC, adica cele 12 tari care furnizeaza in jur de 40% din petrolul mondial, a anuntat deja ca doreste sa-si mentina cota de piata, indiferent de consecinte. Se estimeaza ca producatorii mondiali de petrol vor pierde anual peste 1.500 de miliarde de dolari. Sunt insa si beneficiari ai acestei situatii: Statele Unite, China si Japonia, mari importatori, fac astfel economii de miliarde, bani pe care ii pompeaza apoi in economie, pentru a obtine crestere. Viitorul nu suna bine pentru exportatorii de petrol Piata petrolului se indreapta spre noi probleme in acest an, provocate de cresterea ofertei inclusiv din Rusia si Irak, care se vor adauga factorilor care au dus la scaderea preturilor aproape la jumatate in 2014, potrivit Morgan Stanley, scrie Bloomberg. Productia ar putea creste in acest an in Africa de Vest, America Latina, Statele Unite si Canada, pe langa Rusia si Irak, conform unui raport al analistilor Morgan Stanley. Iranul ar putea mari livrarile cu circa 500.000 de barili pe zi daca vor fi ridicate sanctiunile occidentale, se arata in raport. Exporturile Irakului au atins 2,94 milioane de barili de petrol pe zi in decembrie, cel mai ridicat nivel dupa anii '80, a declarat Asim Jihad, purtator de cuvant al Ministerului Petrolului. Livrarile de petrol ale Irakului ar putea atinge in aceasta luna 3,3 milioane de barili pe zi. Irakul a ajuns luna trecuta la un acord cu regiunea semi-autonoma kurda pentru exportul de petrol prin Turcia, dupa ani de neintelegeri referitoare la dreptul acesteia de a exploata independent resursele energetice. Pactul permite ca pana la 550.000 de barili de petrol pe zi sa fie livrate in portul Ceyhan, printr-o conducta de la granita cu Turcia operata de guvernul regional din Kurdistan. In Rusia, cel mai ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro