Cine minte? Specialistii se contrazic flagrant cu privire la cauzele alunecarilor de teren de la Izvoarele

Cine minte? Specialistii se contrazic flagrant cu privire la cauzele alunecarilor de teren de la Izvoarele

Alunecari de teren la Izvoarele, judetul Galati Emil, Dragomir, primarul comunei Slobozia Conachi, de care apartine satul Izvoarele, a precizat ca daca, sambata, viteza de deplasare a alunecarii de teren punea in discutie chiar varianta evacuarii unei parti din sat (dupa ce o ferma de animale a fost deja evacuata), in urmatoarele zile terenul s-a deplasat doar cu cate 8-10 centimetri in 24 de ore. Este de adaugat si ca localitatea Izvoarele este cunoscuta ca fiind situata intr-o zona seismica deosebita, in anul 2013 fiind inregistrate de la finele lunii septembrie si pana in noiembrie nu mai putin de 437 de seisme, de diferite intensitati, unele insotite si de zgomote puternice.

acum 84 luni (7 Mar 2017)

Specialistii de la Institutul Geologic al Romaniei au avansat un prim raport preliminar cu privire la cauzele alunecarilor de teren din localitatea galateana Izvoarele (DETALII si VIDEO aici).

Raportul pomeneste ca principala cauza a fenomenului amplasarea localitatii pe un teren instabil, format din nisipuri si pietrisuri, insa subliniaza si ca multitudinea de seisme inregistrate aici in perioada 2013-2016 (peste 400 de miscari seismice de peste 2 grade pe scara Richter) au avut un rol important. In document se pomeneste despre o "cauza antropica", vorbindu-se despre "fenomene de tasare diferentiata a terenurilor, datorate exploatarii de petrol si gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenta pe care se afla amplasate si localitatile Izvoarele si Slobozia Conachi".

Bizar este ca concluziile geologilor se contrazic flagrant cu cele ale celor de la Institutul National de Fizica a Pamantului (INFP) care au facut masuratori in 2013-2014 si care au mentionat negru pe alb ca "seismele sunt de natura tectonica si nu au legatura cu exploatarile petroliere din zona".

"Vorbim de solutii pe termen scurt, imediate, caci de solutii pe termen lung am discutat deja: consolidarea malurilor, plantarea de puieti de copaci acolo, pentru stabilizarea malurilor, dar o solutie pe termen scurt nu avem si de aceea asteptam din partea specialistilor o recomandare, noi nu ne putem pronunta", a declarat Costel Fotea, presedintele Consiliului Judetului Galati.

Va reamintim ca joi, 2 martie, in satul Izvoarele s-a inregistrat o alunecare de teren, care a antrenat pe o lungime de cateva sute de metri versantului unui deal.

Alunecari de teren la Izvoarele, judetul Galati

Emil, Dragomir, primarul comunei Slobozia Conachi, de care apartine satul Izvoarele, a precizat ca daca, sambata, viteza de deplasare a alunecarii de teren punea in discutie ch... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro