Cine l-a ucis pe Ioan Petru Culianu intr-o toaleta din Chicago. Misterele unuia dintre cele mai ciudate asasinate

Pana sa devina un nume incontestabil in lumea academica, sa publice in toate limbile de circulatie internationala si sa conferentieze in cele mai prestigioase laboratoare de idei, studentul Culianu, provenit dintr-o cunoscuta familie de intelectuali ieseni, a avut o biografie tumultuoasa, neocolita de frustrari si interdictii ideologice: desi sef de promotie, Ioan Petru a fost repartizat ca profesor intr-o scoala generala dintr-un sat indepartat in timp si spatiu, iar in 1971, cand obtinuse o bursa de studiu la Sienna, din partea Ministerului de Externe, i s-a refuzat viza si nu a putut pleca. Pe acest drum, pe care si l-a dorit mai mult ca orice, au existat dorinta de a se calugari intr-o manastire din Appia, lunile petrecute in lagarul de refugiati din La Latina, dupa ce i se terminase bursa, o incercare de sinucidere si, dintr-odata succesul in concursul dat de acest strain necunoscut si neexperimentat pentru postul de asistent al marelui Ugo Bianchi, profesorul de istoria religiilor de la "Sacro Cuore" din Milano.

acum 91 luni (20 May 2015)

Impuscat in cap cu o arma de calibru mic, un Beretta 25, Ioan Petru Culianu nu a avut nicio sansa de supravietuire. Ioan Petru Culianu era la acel moment, cand avea 41 de ani, profesor de istoria religiilor la aceasta prestigioasa universitate din Chicago, urmandu-i lui Mircea Eliade.

"Este o executie tipica KGB-ului, o impuscatura in ceafa", comenta mai tarziu Ion Pacepa, fost oficial din fosta Securitate a Romaniei, tara de origine a savantului ucis. Anthony Yu, prieten al acestuia, profesor la aceeasi universitate, ii spunea jurnalistului american Ted Anton care a investigat cazul mai multi ani: "E semnificativ din punct de vedere ritual.

Ipotezele despre moartea lui

Pana acum, nimeni nu a fost acuzat de crima, din lipsa de probe, caci pistele au fost abandonate una dupa alta, iar FBI-ul sustinea la un moment dat ca institutii precum SRI-ul au refuzat sa colaboraze.

2.Dorinta lui Hillary Wiesner, logodnica lui Ion Petru Culianu, de a incasa o polita de asigurare de $ 150,000.

3.Asasinat politic ordonat si comis de o miscare neolegionara sau de serviciile secrete din Romania sau de o combinatie intre cele doua, ipoteza sustinuta convingator in cartea profesorului american Ted Anton, "Eros, magie si asasinarea profesorului Culianu".

Daca vreuna dintre ele este saunu adevarata nu s-a descoperit deocamdata, iar moartea lui ramane in continuare invaluita intr-o aura aproape oculta, intarita, desigur, si de cercetarile lui insusi in domeniul magiei. Pentru ca, intamplator sau nu, Culianu se bucura de statutul paradoxal de savant clarvazator, cunoscator al mai multor tehnici de divinatie, care incerca sa-i convinga pe studenti ca "totul e in minte". Nici persoana, nici cercetarile lui nu cadrau deloc cu invataturile propagate de regimul comunist de care Culianu incercase aproape cu disperare sa fuga si sa se salveze.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro