Cine intervine la o alerta terorista: Politia dezamorseaza bombele militare, SRI actioneaza impotriva dispozitivelor explozive improvizate. Cat de mare este riscul unui atentat in Romania

Alertele cu bombă sunt legate de obicei de suspiciunea existenței unui DEI - pentru că bombele de fabricație militară nu prea ajung in mana oricui. Dacă in cazul grenadei de la bancă alarma a provenit de la agentul de pază al băncii, care a fost de bună-credință, in alte cazuri a fost vorba doar de glume proaste, transmise de obicei prin telefon, la serviciul 112. In cazul de vineri dimineață de la Piața Amzei, alerta a fost lansată de jandarmii aflați in zonă.

acum 91 luni (30 Dec 2016)

Instituțiile statului roman sunt pregătite să acționeze in cazul unor alerte cu bombă, chiar dacă, pană acum, toate alertele de acest gen au fost nejustificate.

In cazul semnalării unor bombe clasice, de fabricație militară, intervenția o realizează pirotehniști din cadrul Poliției Romane. In schimb, dacă există suspiciunea prezenței unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI), cum a fost cazul și la Piața Amzei, vineri dimineață - intervenția de netralizare a acestuia o realizează Brigada Antiteroristă din SRI.

Pe de altă parte, resposabilitatea intervenției se atribuie și in funcție de locul unde a fost semnalat obiectul suspect. Vineri dimineață, acesta se afla in zona unui "obiectiv protejat de SRI" (sinagoga), iar specialiștii SRI au intervenit pentru că erau deja acolo, ne-a precizat Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvant al SRI. Cele două genți suspecte conțineau doar obiecte personale

Alerta cu bombă din Piaţa Amzei din Capitală s-a dovedit a fi falsă.

Alertele cu bombă sunt legate de obicei de suspiciunea existenței unui DEI - pentru că bombele de fabricație militară nu prea ajung in mana oricui.

Dacă specialiștii ajung la concluzia că este vorba de un exploziv real, se realizează fie dezamorsarea acestuia - lucru posibil mai ales la bombele militare, care au proceduri clare de dezamorsare - fie distrugerea obiectului periculos. De exemplu, Brigada Antiteroristă din SRI utilizează in acest scop echipamente telecomandate, tip robot, echipate cu disruptor. Dacă in cazul grenadei de la bancă alarma a provenit de la agentul de pază al băncii, care a fost de bună-credință, in alte cazuri a fost vorba doar de glume proaste, transmise de obicei prin telefon, la serviciul 112.

Purtătorul de cuvant al Poliției Capitalei, inspectorul Bogdan Ghebaur, ne-a precizat că asemenea farse au fost pedepsite fie cu sancțiuni contravenționale, fie cu intocmirea unor... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro